Ministar pravde protiv ANU BiH, Ustavnog suda i države BiH

Vijesti 04. mar 202119:42 4 komentara
N1

Josip Grubeša, aktuleni ministar pravde BiH, ne priznaje Akademiju nauka i umjetnosti BiH, odluke Ustavnog suda BiH, a čini se ni državu. Na presudu Ustavnog suda kojom se traži ponovno odlučivanje po zahtjevu akademije da se upiše u registraciju pravnih lica, iz kabineta ministra odgovoreno je da je zahtjev odbijen.

U rješenju u čijem smo posjedu, u obrazloženju se navodi da Akademiju nauka i umjetnosti BiH nisu osnovale institucije BiH formirane nakon 14. decembra 1995. godine, nego institucije Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, RBiH, ili prevedeno, za ministra Grubešu, BiH nije postojala do 1995. godine.

Mi se ne osjećamo poniženo, jer mi smo samo jedan od simbola koji pokazuje da ova država nije urađena kako treba i u suštini se radi o konceptu gledanja na državu BiH, o rezultatima rata i agresije na BiH. U ovom slučaju rekli bi, to je mala stvar, registracija jedne institucije, ali registracija na nivou BiH i to je ono što je prepreka u svemu ovome. Kontinuitet BiH od prije 55 godina kada je donesen specijalni zakon prema kojem je organizovana akadmija i taj kontinuitet je važeći i on se nastavlja, što je potvrdio i Ustavni sud“, komentira Muris Čičić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH.

U obrazloženju odluke Ustavnog suda uz ostalo se navodi da je odbijanje zahtjeva apelanta suprotno ustavnom demokratskom načelu i načelu kontinuiteta pravnih propisa iz člana 2. Aneksa II Ustava Bosne i Hercegovine, ili kako dodaje zamjenik ministra pravde Josip Grubeša direktno je osporio odluku Ustavnog suda BiH.

Ja ne znam kojim motivima se vodio ministar Grubeša, sigurno ne pravnim. Postoji obaveza u skladu sa načelom kontinuiteta pravnih propisa da se ANU BiH upiše ponovno u registar pravnih lica. Ako neko smatra da je ponovno odlučivanje, ispunjenje odluka Ustavnog suda smatram da je to nepoštivanje odluke jer je zaključak više nego jasan”, kaže Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde BiH.

Danas su reagirali iz Ureda visokog predstavnika. Podsjećaju da je sud naložio Ministarstvu pravde BiH da povuče prethodnu i donese novu odluku po hitnom postupku u skladu sa zahtjevom za registraciju. Odluka mora biti u skladu sa važećim članovima i načelima Ustava, navode.

Cijela priča puno je veća od registracije, upozorava akademik Slavo Kukić. Radi se o podrivanju države, dodaje Kuukić:

Naravno da gospodin Grubeša ne postupa kao slobodan strijelac. On je samo operativac u izvršenju jedne od triju etnonacionalističkih filozofija koja se u ovom slučaju prelama preko leđa Akademije nauka i umjetnosti BiH kao državne institucije”.

Paradoksalno je da Grubeša ne priznaje ni Dejtonski sporazum, odnosno Ustav BiH u čijem se članu 1 izrijekom navodi da Republika BiH nastavlja svoje pravno postojanje kao država po međunarodnom pravu. Prema Grubeši cijela njena historija počinje od 14.12.1995. godine.

Ivo Andrić, Vladimir Prelog, Alojz Benec, Branislav Đurđev, Ivan Štarus, Muhamed Filipović, Izet Sarajlić, Ćamil Sijarić, ovo su samo neki od članova Akademije koju su gradili BiH, koju ministar pravde BiH ne priznaje.

Šta dalje, predsjednik akademije Muris Čičić kazao je kako će se tražiti pomoć OHR-a, Ustavnog suda BiH, žalbene komisije Vijeća ministara BiH.

I vjerovatno ćemo podići krivičnu prijavu protiv ministra Josipa Grubeše jer nije proveo odluku Ustavnog suda BiH”, potvrdio je Muris Čičić

Podsjetimo kako je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici odbio smjeniti ministra pravde Josipa Grubeše. Zatražila je to grupa poslanika jer se uz ostalo odbio pojaviti pred komisijom Predstavničkog doma na saslušanju o stanju u pravosuđu. Protiv njegove smjene bili su zastupnici HDZ, SNSD-a i SDA.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare