Ministar Šteta se pohvalio: “Uskoro u našem gradu!”

Vijesti 19. feb 202220:04 4 komentara
Autobus (Twitter)

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta objavio je na zvaničnom Twitter nalogu kako će se uskoro na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine pojaviti autobusi koji će "značajno unaprijediti javni gradski prijevoz", kako je ranije rečeno.

Autobusi proizvedeni u Minsku osim što su opremljeni najsavremenijom opremom, jedna od osnovnih njihovih karakteristika je da imaju mogućnost autonomne vožnje do 20 kilometara, što znači da će moći voziti i na određenim autobuskim linijama, odnosno na saobraćajnicama koje nisu pokrivene kontaktnom mrežom, rečeno je ranije iz Vlade KS.

“Sarajevo će uskoro na raspolaganju imati 25 potpuno novih, niskopodnih trolejbusa koji će biti opremljeni najsavremenijom opremom i imati mogućnosti korištenja na autobuskim linijama u gradu”, rekao je u septembru kantonalni premijer Edin Forto.

Novi trolejbusi imaju kapacitet minimalno 130 putnika i najmanje 35 sjedećih mjesta, opremljeni su naprednim sistemima naplate karata i brojanja putnika, video nadzorom, pristupom osobama sa invaliditetom, klima uređajem, LED osvjetljenjem i povećanim komforom u vožnji, dok će biti ugrađen i određen broj USB priključaka za mobilne telefone.

Inače, ministar Šteta je u januaru 2021. godine potpisao Ugovor za nabavku 25 novih niskopodnih trolejbusa. Na međunarodnom tenderu koji je proveden u skladu sa pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD, izabrana je firma BKM Holding iz Bjelorusije. Ukupna vrijednost potpisanog Ugovora iznosi 14.014.914 eura.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare