Ministar Vranić o ublažavanju mjera u Sarajevu

Vijesti 05. maj 202112:01 0 komentara
FENA

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić je ocijenio da je epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo izuzetno povoljna. Prema posljednjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo, proteklog dana evidentiran je 21 novi slučaj zaraze koronavirusom.

Vranić je na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, koja je posvećena i epidemiološkoj situaciji, zastupnike izvijestio da je manji i broj pacijenata na bolničkom liječenju.

”U Općoj bolnici je 69 pacijenata, a u Kliničkom centru njih 116. Četiri pacijenta su trenutno na respiratorima. Smrtnost od posljedica COVID-19 je svedena na minimum. Mjere su dakle, dale rezultate, a počela je i vakcinacija. Ukratko, možemo reći da Krizni štab Ministarstva zdravstva i Vlada drže sve pod kontrolom”, istakao je ministar.

Naglasio je, međutim, da nije vrijeme za opuštanje, jer epidemija još traje.

”Epidemija je, takoreći, u smirujućem toku, što ne znači da se ne može ponoviti i razbuktati. Ako se nastavimo pridržavati svih epidemioloških mjera to se neće desiti”, istakao je.

Naglasio je također da će Krizni štab uputiti zahtjev za dodatnim ublažavanjem mjera prema Vladi KS, ako se nastavi trend pada broja novozaraženih i stabilnosti trenutne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo.

Također je potvrdio da je 13 anesteziologa dalo otkaz na Kliničkom univerzitetskom centru (KCUS). Rekao je da on neće dozvoliti da oni ostanu bez posla, posebno neće dozvoliti da odu iz države.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!