Ministarstvo finansija BiH: Ne sprječavamo finansiranje izbora, do CIK-a je

Vijesti 19. jan 202212:38 > 12:40 0 komentara
N1

Ministarstvo finansija i trezora BiH oglasilo nakon optužbi da sprječavaju finansiranje općih izbora u BiH. Ističu da je do Centralne izborne komisije.

U sapćenju navode kako su dobili akt iz CIK-a u vezi s operativnim planom rashoda za prvo tromjesečje ove godine te dostavili svoje mišljenje, koje je u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, čime “ne može biti spriječeno finansiranje općih izbora kako se to navodi u mnogim medijima”.

Prema navodima, “u dopisu CIK-a uočene su određene nelogičnosti i nezakonitosti u planu rashoda za prvo tromjesečje ove godine na što je Ministarstvo finansija i trezora BiH skrenulo pozornost i tražilo od ove institucije da izmijeni operativni plan kako bi ispoštovali zakon i važeće podzakonske akate koji reguliraju ovu oblast”.

“Medijski izvještaji u kojima se navodi kako Ministarstvo finansija i trezora BiH na čelu s ministrom Vjekoslavom Bevandom sprječava finansiranje pa i održavanje općih izbora daleko su od realnosti što potvrđuje i članak 11. Zakona o finansiranju institucija BiH”, navode iz Ministarstva finansija BiH.

U tom članku, stavak (5), piše:

„U tijeku trajanja privremenog finansiranja, Vijeće ministara može donijeti posebnu odluku o rashodima koji nisu bili predviđeni proračunom iz prethodne godine, s tim da rashodi institucija Bosne i Hercegovine koji uključuju rashode iz stavka (2) ovog članka ne mogu biti veći od zbira prihoda koji u toku trajanja privremenog finansiranja budu prikupljeni od neizravnih poreza, vlastitih prihoda i prenesenih sredstava. Rashodi po ovom osnovu odobravaju se u skladu sa odredbama članka 17. ovog zakona kojima je propisano korištenje tekuće pričuve.“

“CIK, kao i sve druge institucije, dužne su ispoštovati važeće instrukcije u planiranju svojih rashoda u vrijeme privremenog finansiranja, a obveza Ministarstva finansija i trezora BiH je da svojim mišljenjem upozori na sve aktivnosti koje nisu u skladu sa zakonskim propisima”, navode iz ovog Ministarstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!