Ministarstvo finansija BiH: Sredstva za migrante nisu uplaćivani na naš trezor

Vijesti 14. jan 202112:01 0 komentara
N1

Iz Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine istakli su da novac, odnosno milioni eura doznačeni za rješavanje migrantske krize, nije uplaćivan na jedinstveni račun trezora BiH.

“Netočni su i navodi da se Ministarstvu financija i trezora BiH dostavljaju financijska izvješća iz IOM-a o utrošku tih sredstava jer su ilegalne migracije isključiva nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH i svi kontakti se završavaju u tom ministarstvu koje priprema izvješća za sjednice Vijeće ministara BiH”, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Iz ovoga ministarstva podsjećaju da sve institucije BiH imaju obavezu da posluju sukladno Zakonu o finansiranju institucija BiH te da dostavljaju informacije za izvješća o izvršenju proračuna koja, nakon što ih usvoje Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH, redovno objavljuju na web stranici Ministarstva financija i trezora BiH.

“Svi rashodi obuhvaćeni proračunom i drugim aktivnostima utemeljenim na zakonima transparentni su i dostupni domaćoj i međunarodnoj javnosti, a detaljni opisi i način trošenja javnog novca nalaze se na web stranici Ministarstva i kroz projekat Proračun za građane”, navode.

Takođe, ističu da sredstva planirana proračunom troše se sukladno zakonu dok tokove novca međunarodnih institucija Ministarstvo finansija i trezora BiH ne može pratiti mimo svojih nadležnosti.

“Sva zaduženja koja odlukama Vijeća ministara budu dostavljena Ministarstvu financija i trezora BiH bit će realizirana sukladno zakonu i važećim propisima”, navode iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

“Ministarstvo financija i trezora BiH ima bazu podataka kroz Forum za koordinaciju donatora (DCF) kojem članice ovog foruma dostavljaju godišnja izvješća i gdje je IOM obuhvaćen kao implementator kroz pojedine projekte Europske unije i Organizacije Ujedinjenih naroda, a verificirani podaci o tome dostupni su na www.donormaping.com”, istakli su.

Međunarodna organizacija za migracije u BiH (IOM) objavila je informacije o provedbi projekata vezanih za Hitni odgovor na migrantsku i izbjegličku situaciju u Bosni i Hercegovini, kojeg finansira Evropska unija.

Koliko je sredstava primljeno i koliko je do sada potrošeno čitajte na ovom linku.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!