Ministarstvo odbrane BiH: Služenjem vojnog roka u inostranstvu krši se zakon

Vijesti 10. jan 202215:10 4 komentara
N1

U domaćoj javnosti nedavno smo svjedočili iznošenju političkih stavova u vezi najava mogućnosti, pa čak i podsticanja, da građani Bosne i Hercegovine služe vojni rok u drugoj državi, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane BiH, iz kojeg ističu da je takvo nešto protivno Zakonu o odbrani BiH.

“Radi korektnog informiranja javnosti u Bosni i Hercegovini, smatramo potrebnim ukazati da je Zakonom o odbrani BiH, u članu 51. (Zabrana angažiranja državljana Bosne i Hercegovine), državljanima Bosne i Hercegovine, čije je prebivalište na teritoriji Bosne i Hercegovine, uključivo i one s dvojnim državljanstvom, zabranjeno služiti vojni rok i obučavati se u svojstvu regruta u oružanim snagama drugih država”, stoji u saopštenju iz Ministarstva odbrane BiH.

Također je naglašeno da se svako podstrekavanje i ohrabrivanje postupanja koje je suprotno odredbama predmetnog člana zakona može dovesti i u vezu s kršenjem člana 162b Krivičnog zakona BiH, koji precizira da će se kaznom zatvora sankcionirati i svako ko javno, putem sredstava informiranja, distribuira ili na bilo koji drugi način uputi poruku javnosti, koja za cilj ima podsticanje drugog na izvršenje ovog krivičnog djela.

“Stoga, u cilju poštivanja zakona Bosne i Hercegovine, očekujemo odgovorno postupanje, od strane ne samo onih koji iznose ovakve i slične stavove, već i od strane samih državljana Bosne i Hercegovine kojima se ovakve poruke upućuju”, navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane BiH ističu i to da očekuju od nadležnih organa i institucija u Bosni i Hercegovini, koje su odgovorne za provođenje zakona, da preduzimaju sve neophodne mjere i zakonom predviđene aktivnosti, kako bi se osiguralo poštivanje navedenih propisa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare