Ministarstvo odbrane: Pripadnici OS BiH ne traže “veće penzije od plaća”

Vijesti 27. okt 202116:53 1 komentar
Anadolija

Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine su se oglasili nakon, kako su naveli, plasiranih informacija u javnosti koje su nepotpune i netačne, a koje se odnose na ostvarivanje prava na penziju pripadnika Oružanih snaga BiH sa prebivalištem u Federaciji BiH.

Kako kažu u cilju objektivnog i istinitog informisanja pojasnili su da pripadnici OS BiH, rezidenti Federacije BiH, pravo na penziju ostvaruju u skladu sa poglavljem V Zakona o službi u OS BiH, po kome svi pripadnici OS BiH imaju iste uslove penzionisanja.

“Institucije Federacije Bosne i Hercegovine su svojim propisima pripadnike OS BiH podijelili u tri isplatne grupe, pri čemu su penzionisani pripadnici OS BiH, kao i oni pripadnici sa pravom na penzionisanje, poslije 1. marta 2018. godine, u znatno nepovoljnijem položaju u odnosu na sve prethodno penzionisane. Razlike u isplatama za pojedine kategorije penzionisanih pripadnika OS BiH se kreću i do 700 KM”, naveli su.

Kako kažu dalje, u odnosu na sve druge kategorije, jedino za pripadnike OS BiH u FBiH, na osnovu Zakona o službi u OS BiH, finansijska sredstva u ovu svrhu osiguravaju se iz doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje vojnih osiguranika i iz budžeta, što predstavlja značajan iznos u fond PIO/MIO.

“Na osnovu ove činjenice MO BiH je pokrenulo inicijativu da se izvrši usklađiavnje penzija svih vojnih osiguranika. Pojedini zastupnicu u Parlamentu Federacije BiH su na osnovu inicijative MO BiH izradili prijedlog propisa o vanrednom usklađivanju penzija vojnih osiguranika. Po tom prijedlogu kategorije penzionisanih vojnih osiguranika u periodu poslije 1.marta.2018. godine, ne bi imali ‘veće penzije od plaća’, kako to navode pojedini mediji”, naglasili su.

Ovim prijedlogom, kako kažu, pojedinih zastupnika u Parlamentu FBiH došlo bi do izjednačavanja prava svih vojnih osiguranika i osigurale bi se jednake mogućnosti u pogledu penzionisanja za iste kategorije profesionalnih vojnih lica.

“Također, predložena rješenja nebi imala uticaja na ostale kategorije penzionisanih lica u Federaciji Bosne i Hercegovine”, poručili su iz ministarstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare