Ministarstvo sigurnosti BiH traži hitno usvajanje odluke Vijeća ministara BiH

Vijesti 14. aug 202113:27 3 komentara
Anadolija

Imajući u vidu izrazito tešku situaciju na požarištima na području općine Jablanica, Stolac, Široki Brijeg i Čapljina Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je iniciralo hitno usvajanje odluke Vijeća ministara BiH kojom se traži međunarodna pomoć u zaštiti i spašavanju u gašenju požara, a shodno Zaključku Predsjedništva BiH sa jučerašnje hitne sjednice.

“Posebno ističemo da su posade helikopterskog skvadrona Oružanih snaga Bosne i Hercegovine spremne za intervenciju sa kompletnom neophodnom opremom ali zbog činjenice da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije odobrilo tu aktivnost nisu u mogućnosti da intervenišu na području ugroženih hercegovačkih općina”, naveli su iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ističu kako je Ministarstvo sigurnosti BiH, putem Operativno-komunikacijskog centra BiH -112 u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom odbrane BiH te u slučaju donošenja odluke Predsjedništva BiH hitno će se pristupiti gašenju požara iz zraka.

Istovremeno, Ministarstvo sigurnosti BiH je uputilo i zahtjev za pomoć EUFOR-a radi izviđanja terena zahvaćenog požarima iz zraka i eventualne medicinske evakuacije u slučaju povrede vatrogasaca na požarištima.

Ministarstvo sigurnosti BiH apeluje na sve lokalne zajednice i nadležne institucije da u skladu da svojim mogućnostima u ljudstvu i tehnici pomognu kolegama sa ugroženih područja koji ulažu nadljudske napore sa ograničenom opremom da spase živote i imovinu građana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare