Ministarstvo sigurnosti BiH: Upute za građane kod poplava, klizišta i odrona

Vijesti 05. nov 202117:15 0 komentara
N1

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine objavilo je upute za građane u slučaju poplava, klizišta i odrona.

U slučaju poplava građanima preporučuju da prate informacije preko radija, televizije i putem interneta (ako su dostupni).

Budite svjesni da su bujične poplave moguće. Ukoliko postoji rizik, odmah prijeđite na više spratove kuće. Ne čekajte instrukcije da biste to uradili. Držite se dalje od električnih kablova. Izbjegavajte oblasti koje su poznate po klizištima i odronima. Ne ometajte spasilačke ekipe u njihovom radu“, navedeno je u uputama.

U postupcima prije poplava navedeno je da “ako se nalazite na plavnom području, pri gradnji objekata vodite računa o preventivnim mjerama (izgradnja objekata na povišenom zemljištu, podizanje komunalnih instalacija, ugradnja povratnih kanalizacijskih ventila.

Ne držite važne dokumente ili vrijednosti u prostorima ispod ili u razini zemlje, kod poplava, ali i u slučaju drugih prirodnih i tehničko-tehnoloških nesreća i katastrofa, već unaprijed planirajte gdje ćete se skloniti ako morate napustiti svoj dom (rodbina, prijatelji ili objekti koji su određeni općinskim aktima). Naučite ukućane, pogotovo djecu, kako isključiti struju, plin, vodu. Provjerite da li znate brojeve hitnih službi, odnosno, da li znate kome da se obratite za pomoć. Ne bacajte otpadn materijal u potoke, kanale i rijeke. Pripremite vreće sa pjeskom koje će se u slučaju potrebe staviti na ‘ulazna’ mjesta (prozori, vrata)“, navedeno je u uputama.

Potrebno ostati miran i nazvati broj za hitne slučajeve

Među postupcima koje treba primijeniti tokom poplava jeste i da treba ostati miran i nazvati broj za hitne slučajeve 121 – civilna zaštita, 123 – vatrogasci ili 122 – policija i obavijestiti o razmjerama nesreće.

Isključite električne i druge instalacije i vodu, ne dirajte električne aparate ako su mokri i ako je voda već doprla do njih. Pitku vodu i životne namirnice podignite na više nivoe kuće ili stana. Ako ste u mogućnosti, spriječite prodiranje vode u najniže dijelove objekata podizanjem barijera (vreće sa pijeskom, zemlja)“, navedeno je u uputama.

Upozorili su da se ne hoda kroz vodu koja se kreće.

Kretanje kroz vodu dubine 15 centimetara može izazvati pad. Ukoliko morate proći kroz vodu, hodajte tamo gdje se voda ne pomjera. Koristite štap kako biste provjerili dubinu vode i čvrstinu tla pod vodom – koristite priručno sredstvo (štap) kako biste provjerili dubinu vode. Zbog očekivane gužve na ulicama za evakuaciju koristite osobno vozilo samo ukoliko su data takva uputstva – u suprotnom ga premjestite na sigurno (bolje je ići pješke ili biciklom). Ne ulazite vozilom u poplavljena područja. U slučaju da vas poplavna voda opkoli, napustite vozilo i ukoliko je moguće sigurno prijeđite na više tlo“, navedeno je u upozorenju građanima.

Čistite i dezinfikujte sve što je pokvašeno”

Među uputama je i da građani budu pažljivi pri ulaženju u zgrade zbog skrivenih oštećenja koja su mogla nastati.

Čistite i dezinfikujte sve što je pokvašeno. Mulj koji ostaje poslije plavne vode, može da sadrži kanalizacione otpatke i hemikalije. Osposobite oštećene septičke jame i druge kanalizacione sisteme što je moguće ranije. Ukoliko su oštećeni, mogu postati veliki zdravstveni rizik. Budite pripremljeni u slučaju da morate da napustite svoj dom. Pripremite ruksak ili torbu s ličnim dokumentima i najosnovnijim stvarima“, navedeno je u uputama.

Klizišta predstavljaju kretanje zemlje, kamenja i drugih nanosa. Aktiviraju se i razvijaju brzo, kada se voda akumulira u zemljištu kao posljedica jakih i obilnih kiša, podzemnih voda, otapanja snijega i neadekvatne eksploatacije zemljišta.

Obratite pažnju na čudne zvukove

Ukoliko živite u oblastima koja su podložna klizištima i odronima obratite pažnju na čudne zvukove koji mogu biti pokazatelji pokretanja klizišta ili odrona, poput lomljenja drveća i slično.

Ukoliko ste u blizini potoka ili kanala, budite na oprezu zbog povećanja ili smanjenja protoka vode ili zamućivanja vode. Razmotrite mogućnost napuštanja ugroženog mjesta, pod uslovom da to možete sigurno učiniti“, saopćeno je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!