Ministarstvo vanjskih poslova Rusije: Protivzakonite radnje Valentina Inzka

Vijesti 23. jul 202119:37 > 21:57 2 komentara
Anadolija

Zvanična predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova komentarisala je nametanje visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida te je navela kako je to "nezakonita djelatnost" visokog predstavnika za BiH.

Duboko smo uznemireni grubim i apsolutno neprihvatljivim miješanjem odlazećeg Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka u unutrašnja pitanja ove suverene i nezavisne evropske države. Njegova takozvana ‘odluka’ o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u dijelu koji inkriminira ‘poricanje’ zločina određenih kategorija nije ništa drugo do flagrantna zloupotreba punomoći u smislu Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma o miru u BiH iz 1995. godine i direktno kršenje politike koju je odobrio Upravni odbor Savjeta za provođenje mira da bi se sva odgovornost prenijela na lokalne strane. Protivzakonite radnje Valentina Inzka proturječe njegovom Dejtonskom mandatu nepristranog i objektivnog posrednika“, istakla je Zaharova.

Navodi kako Ruska Federacija, kao država garant Mirovnog sporazuma i član Upravnog odbora, ovaj čin doživljava kao “otvoreni napad na suverenitet Bosne i Hercegovine, njen ustavni poredak i punomoći vlasnih organa”.

Uvjereni smo da se promjene u zakonodavstvu u demokratskoj i pravnoj državi, kao što je, bez sumnje, Bosna i Hercegovina, vrše uspostavljenom parlamentarnom procedurom, a ne potezom pera stranog državljanina“, navela je.

Takva neodgovorna samovoljna djelatnost Valentina Inzka, koji ne samo da nije doprinio jačanju međuetničkog razumijevanja u zemlji, već, naprotiv, izaziva unutrašnju političku krizu bez presedana. Ugroženi su međuetnički dijalog i sva dostignuća postkonfliktnog perioda. Pravedno ogorčenje, čiji se val već podiže u BiH, ne može ne izazvati razumijevanje“, dodala je Zaharova.

Nažalost, Valentin Inzko nije izvukao pouku iz uzorne situacije iz 2015. godine, kada je skandalozno propao pokušaj da se u Savjetu bezbjednosti UN-a progura nacrt rezolucije kojim bi puna odgovornost za tragične događaje u BiH tokom oružanog sukoba bila stavljena na teret samo jedne od strana“, istakla je.

Kazala je i da odluka Visokog predstavnika ne može imati pravne posljedice.

Ulogu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u zakonodavnom procesu niko i ništa ne može omalovažiti, zamijeniti ili ignorisati. Sudbina BiH je isključivo u rukama njenih naroda. A Visoki predstavnik se u potpunosti i neopozivo diskreditirao“, kazala je.

Ovaj incident jasno potvrđuje opravdanost dosljednog stava Rusije u korist ukidanja institucije vanjskog starateljstva nad BiH, što samo stvara probleme i podriva mir i potkopava stabilnost u državi“, zaključila je predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Podsjetimo, Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune u Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

“Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove Odluke stupa na snagu kako je predviđeno u članku 2. tog Zakona, na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uvjeta”, saopšteno je iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Inzka.

Ova Odluka stupa na snagu odmah i odmah se objavljuje na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika i u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, saopćeno je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare