Ministri vanjskih poslova EU 16. maja raspravljaju o Zapadnom Balkanu

Vijesti 03. maj. 202208:33 > 08:36
Podijeli:
Izvor: AFP

Ministri vanjskih poslova Evropske unije će u formatu Vijeća za vanjske poslove Unije 16. maja u Briselu raspravljati o Zapadnom Balkanu i o ruskoj agresiji na Ukrajinu. Prema nacrtu dnevnog reda ministri bi trebali razmijeniti mišljenje o stanju u regionu Zapadnog Balkana te o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

U drugom dijelu prvog radnog dana evropski ministri bi se trebali susresti na neformalnom ručku sa svojim balkanskim kolegama ministrima vanjskih poslova.

Ministrima vanjskih poslova Unije bi se drugog dana zasjedanja, odnosno 17. maja, trebali pridružiti i ministri odbrane iz zemalja članica te ukrajinski ministar odbrane Oleksiy Reznikov. Ministrima bi se prema nacrtu dnevnog reda mogao pridružiti i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Evropski šefove diplomatija te odbrane bi se tako sastali samo nekoliko dana nakon odluke Finske o članstvu u NATO-u i potencijalne odluke Švedske o članstvu za koju se očekuje da bi se mogla desiti 17. ili 18. maja tokom posjete finskog predsjednika Sauli Niinistöa Štokholmu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar