Ministrica Golić tvrdi: Projekat aerodrom Trebinje nije ugrožen

Vijesti 18. apr 202213:25 > 13:27 0 komentara
N1

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić tvrdi da projekti poput Buk Bijela, aerodroma Trebinje i autoputeva nisu ugroženi.

“Za sada nemamo te probleme. Mi imamo neke druge probleme kad je u pitanju Buk Bijela, a to jeste po konvenciji obavještavanje susjednih zemalja, a isto tako i za aerodrom Trebinje. Vrlo bitno je naglasiti da oni sve vrijeme govori o nekoj državnoj imovini. Lokalitet za aerodrom Trebinje, on obuhvata više od 79 posto privatne imovine, oko 19 posto ima samo državne imovine koja je po planu za izgradnju pristupnih saobraćajnica“, navela je Golić.

Komentarisala je i izjave Mirka Ćurića, gradonačelnika Trebinja, rekavši da je on tražio da bude uključena Republika Hrvatska zbog ponornice Omble.

“Mi smo u prethodnoj procjeni locirali Omblu kojoj se treba dati posebna pažnja, i kao resorno ministarstvo, jer pripadamo zemlji koja je potpisala i ratifikovala ESPOO konvenciju, a to je prekogranični uticaj na susjedne zemlje, već obavijestili Hrvatsku i Crnu Goru. Crna Gora nas je obavijestila da će učestvovati u postupku kada pravno lice aerodroma Trebinje izradi studiju uticaj na životnu sredinu. Očekujemo takav odgovor i od Hrvatske”, rekla je Golić.

Naglasila je i da će se ispoštovati sve međunarodne konvencije kad je u pitanju izgradnja samog aerodroma Trebinje. Ponovila je da se Ombla nalazi u trećoj zoni sanitarne zaštite, te da će biti posebno obrađena i da sigurno nije ugrožena.

Podsjetimo, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je početkom aprila dopis Vijeću Ministara Bosne i Hercegovine i Kabinetu Predsjedavajućeg Vijeća Zoranu Tegeltiji, u kojem je tražio da se odmah zaustavi izgradnja aerodroma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!