Ministrica Gudeljević: Koji je najveći problem sa vakcinama

Vijesti 29. apr 202115:54 > 15:58
N1

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević govorila je danas o nabavci većih količina vakcina protiv korona virusa za našu zemlju te istakla u čemu je najveći problem.

Kontinuirano se radi na vakcinama. Ne mora značiti ako se svakodnevno ne izlazi u javnost sa najnovijim informacijama da se ništa ne radi. Ministarstvo civilnih poslova je kontaktiralo nekoliko proizvođača – one koje su već odobrene na tržištu Evropske unije – Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson i AstraZeneca. Stupili smo s njima u kontakt i zatražili sastanke za razgovor. Neki razgovori su već obavljeni“, istakla je Gudeljević.

Navela je i da Ministarstvo civilnih poslova ne obavlja te razgovore nego su oni tu da organizuju i dogovore termine i da su na te razgovore pozvani predstavnici entiteta koji iskazuju potrebe i treba da plate vakcinu koja bude naručena.

Za sada smo u fazi obavljanja razgovora. Najveći problem je to što niko od proizvođača ne može garantirati da nam može odmah isporučiti cjepiva. Tu su razgovori u tijeku i čim dođe do konkretnih rezultata, entiteti i Ministarstvo civilnih poslova će informirati javnost o tome“, rekla je.

Kazala ej i da entiteti ove neke razgovore o direktnoj nabavci, ali da ona o tome ne može dati više informacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad