Ministrica obrazovanja KS: Naše škole su ostale u sredini prošlog stoljeća

Vijesti 23. jun 202218:20 1 komentar
N1

Naida Hota Muminović, ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja za N1 kazala je da cijeli sistem obrazovanja se mora promijeniti te je odgovarala na mnoge kritike u vezi sa eksternom maturom i finansiranju udžbenika kao i svemu novom što je uvedeno u predškolski sistem obrazovanja.

Sve vezano za eksternu maturu urađeno je po zakonu i po onome kako je ranije obećano.

“U pedagoškom smislu zadatak odralih ljudi, kod kuće i u školi je da pripreme mlade ljude, svoju djecu, učenike na izazove. Dakle, da ih pripreme da se mogu nositi sa izazovima”, kazala je Muminović.

Eksterna matura u KŠC

Kada je riječ o eksternoj maturi u Katoličkom školskom centru gdje svi oni koji imaju prosjek 5,0 tokom obrazovanja ne moraju pohađati eksternu maturu, Muminović kaže da je to sve u skladu sa pravilima i propisima.

“Oni polažu eksternu maturu koja je bazirana na nastavnom planu i programu koji izučavaju i koji je registriran u KS, davno kada je osnovan 1994. godine u ratu”, objasnila je Muminović.

Tamo nemamo hiperinflaciju 5,0, kazala je Muminović, i da je broj onih koji tamo ne polažu eksternu maturu jako mali.

Besplatni udžbenici od 5.-9. razreda

Vlada KS će svim učenicima od petog do devetog razreda osnovnih škola u KS osigurati besplatne udžbenike te će sva djeca imati identične udžbenike.

“Mi u ovoj Vladi imamo prioritete. Mi kad kažemo da je obrazovanje prioritet mi to zaista i vidimo i uradimo”, istakla je Muminović a na pitanje da li bi se to isto uradilo da nije izborna godina, odgovorila je sljedeće:

“Ove godine je rekordan iznos budžeta za obrazovanje. Ne znam kome sada može na pamet pasti da ovaj iznos smanji”, pojasnila je Muminović.

Tender je uspješno okončan i ugovor je zaključen, kazala je Muminović. Moguće je da nastavnici dobiju udžbenike na koje nisu navikli i to ne bi, kako je navela, trebao biti šok.

Zapošljavanje kadrova u obrazovanju

Na kritike pojedinih da proces zapošljavanja u obrazovanju nije transparentan, Mumivoić kaže da se cijeli sistem mora mijenjati.

“Naše škole su ostale u sredini prošlog stoljeća. Naši prosvjetni radnici vape za stručnom podrškom za stručnim usavršavanjem”, istakla je Muminović.

Na kraju, Muminović je za N1 kazala da su uvedene mnoge novine u predškolski segment obrazovanja kojih, kako je navela, ranije nije bilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare