Ministrica odbrane Švicarske stiže u BiH i na Kosovo

Vijesti 08. sep 202212:19 0 komentara
Švajcarski federalni savet

Ministarstvo odbrane Švicarske navodi da će ministrica Viola Amherd posjetiti Bosnu i Hercegovinu i Kosovo 8. i 9. septembra skupa sa članovima komisije za bezbjednosnu politiku njene države kako bi se upoznali sa sigurnosnom situacijom na terenu i ulogom zemlje u operacijama izgradnje mira Sigurnosnih snaga Kosova (KFOR) i Evropskih snaga (EUFOR) Althea u BiH.

Delegacija će posjetiti švicarske vojnike i razgovarati sa komandantima misija NATO i EU, a Amherd će razgovarati sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, ministrom odbrane u Bosni i Hercegovini Sifetom Podžićem, te i visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

“Promocija međunarodnog vojnog mira je misija švicarske vojske. Rat u Ukrajini dodatno je povećao nestabilnost na zapadnom Balkanu; sigurnosna situacija je već neko vrijeme zabrinjavajuća”, navodi se u saopćenju.

Od 1999. godine Švicarska učestvuje u misiji KFOR-a koju vodi NATO sa kontingentom (Swisscoy). U Bosni i Hercegovini, Švicarska je od 2004. godine uključena u misiju EUFOR Althea koju predvodi EU sa najviše 20 pripadnika vojske.

Navodi se da će Amherd sa Schmidtom razgovarati i o predstojećim izborima i mogućim efektima na sigurnosnu situaciju i budućnost EU misije Althea. Također će se sastati sa komandantom misije EU Antonom Wesselyjem.

Na Kosovu će Amherd razgovarati sa Kurtijem o posljedicama rata u Ukrajini, aktuelnim dešavanjima na sjeveru Kosova i sigurnosnoj situaciji na zapadnom Balkanu. Također će sa komandantom KFOR-a Ferencom Kajarijem razgovarati o ulozi KFOR-a i doprinosu njene zemlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!