Ministrica Turković: Tegeltija blokira zahtjev da 11. juli bude Dan žalosti

Vijesti 04. jul 202218:41 3 komentara
F.Z. / N1

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković zatražila je još jednom od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da do petka osmog jula zakaže sjednicu na kojoj bi se donijela odluka o proglašenju 11. jula Danom žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini, a povodom obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Predsjedavajućem Tegeltiji, koji je odbio da tu odluku stavi na dnevni red prošle sjednice Vijeća ministara BiH, upućene su tri urgencije sa istim zahtjevom, ali odluka nije stavljena na dnevni red.

U međuvremenu je zakazana još jedna telefonska sjednica sutra, ali ponovo prijedlog nije uvršten, što ukazuje na svjesno blokiranje ovog prijedloga.

“Podsjećam vas, još jednom, da je genocid u Srebrenici sudski dokazana i potvrđena činjenica, te da bi proglašavanjem Dana žalosti Vijeće ministara iskazalo elementarno poštivanje prema žrtvama i članovima porodica žrtava. Odbijanje ovog prijedloga i negiranje tih činjenica dokaz je podrške počiniocima genocida” – navela je ministrica Turković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare