Miraščić za N1: Vrlo jednostavno – dvije trećine novca za FBiH, jedna za RS

Vijesti 27. aug 202110:24 1 komentar
N1

Savjetnik premijera Federacije Bosne i Hercegovine Goran Miraščić rekao je za N1 da je stvar "vrlo jednostavna" kada je u pitanju raspodjela novca koje je MMF uplatio na račun Centralne banke te istakao da dvije trećine novca pripadaju Federaciji, dok jedna trećina ide u Republiku Srpsku.

Vrlo jednostavno, dvije trećine ide Federaciji, a jedna trećina Republici Srpskoj“, kazao je Miraščić za N1.

Kad se pogledaju troškovi održavanja računa u Centralnoj banci i to se takođe servisira na način da Federacija dvije trećine plaća, RS jednu trećinu. Dakle u ovom slučaju samo se treba pozvati na memorandum iz 2016. koji uređuje ovu oblast i što se tiče FBiH, Federalno ministarstvo finansija je već poslalo instrukciju Centralnoj banci da očekuju da se sredstva raspodijele i onda prebace na naš podračun u Centralnoj banci u iznosu od dvije trećine od doznačenih sredstava“, dodao je.

Istakao je i da je takva procedura da se obrati Centralnoj banci.

Ministarstvo finansija i trezora treba da pošalje instrukciju Centralnoj banci pošto je Centralna banka fiskalni agent BiH. I onda naravno entitetska ministarstva treba da dostave podatke na koje račune da im se uplate sredstva.
Dakle, mi smo to već uradili prije nekoliko dana na naš podračun u Centralnoj banci za dvije trećine sredstava i to je to. Ovdje se radi o neklasičnom finansijskom aranžmanu. Ovdje nema pisma namjere koje se potpisuje u okviru Fiskalnog vijeća, tako da nema potrebe ni za kakvim odlukama Vijeća ministara“, potcrtao je savjetnik premijera FBiH.

Dodao je i kako je to standarda raspodjela koja se desila 2009. i da je takođe raspodjela išla tako da su dvije trećine uplaćene FBiH, jedna trećina RS.

Podsjetimo, saga u vezi sredstava MMF-a i raspodjeli novca započela je kada se nekadašnji premijer i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija oglasio te kazao da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao da će RS dobiti 38 posto tog novca te da oni već znaju šta će sa tim uraditi.

Drugim riječima čovjek je bez dolaska na posao odlučio da Federaciji uzme 30 miliona KM pomoći”, komentarisao je Lagumdžija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare