Mirko Šarović: Neprihvatljivo ponašanje Bisere Turković

Vijesti 21. jun 202117:36 > 17:39 4 komentara
Mirko Šarović
Mirko Šarović (N1)

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je danas u Banjaluci da su osnovni principi ove stranke potpuno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, vladavina prava i borba protiv korupcije, s ciljem da Republika Srpska bude sačuvana.

Šarović je u pauzi sjednice Predsjedništva stranke rekao da bi ti principi trebalo da se nađu u dokumentu, oko kojeg treba da se okupe opozicione stranke, kao i svi oni koji žele promjene.

“Usaglašavamo stavove koji nas okupljaju. Vjerujem da ćemo vrlo brzo doći do konačnog dokumenta”, rekao je Mirko Šarović.

Prema njegovim riječima, stvoreni su i uslovi da početkom jula bude održana i sjednica Glavnog odbora stranke. Te da će najvjerovatnije biti održana u Banjaluci.

Mirko Šarović o NATO-u

Govoreći o jučerašnjoj posjeti najviših funkcionera Republike Srpske Bijeljini, Šarović je naglasio da SDS podržava stavove gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

“Želimo ravnopravne partnerske odnose i jednak odnos vlasti prema svim lokalnim zajednicama. Bez obzira iz koje stranke su gradonačelnik, načelnik i skupštinska većina”, rekao je Mirko Šarović.

Kada je riječ o ulasku države u NATO, Šarović je naveo da SDS smatra da je najbolje rješenje za Bosnu i Hercegovinu i entitete RS vojna neutralnost. Vjeruje da je to i “interes većine građana u Republici Srpskoj”.

Komentarišući to što je ministrica inostranih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila, kako je kazao, bez neophodne saglasnosti Predsjedništva BiH, pismo generalnom sekretaru UN-u Antoniju Guterresu u kojem od njega traži da omogući održavanje izložbe u sjedištu UN-a u New Yorku posvećene genocidu u Srebrenici, Šarović je rekao da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Te da vladavina prava treba da važi za svakoga.

“Sve što je u nadležnosti Predsjedništva, a neko – bilo ko da to bio – uradi mimo odluke Predsjedništva BiH, potpuno je neprihvatljivo. Uostalom, predsjedavajući Predsjedništva BiH bi onda imao isto pravo da se mimo stavova druga dva člana Predsjedništva obrati bilo kome i iznese svoje viđenje situacije u BiH. Znate kako bi to bilo dočekano”, rekao je Mirko Šarović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare