Mirko Šarović: Raspakivanje Daytona vodi u nestanak RS

Vijesti 03. sep 202116:59 > 17:04 10 komentara
Mirko Šarović
Mirko Šarović (N1)

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da je za tu stranku nedopustiva inicijativa člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za "raspakivanje" Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Baš nas briga s kim će Dodik razgovarati, ali nas je briga šta je rezultat njegovih razgovora, a to je inicijativa za raspakivanje Daytona što je za nas nedopustivo”, kazao je Šarović, saopšteno je iz SDS-a.

On je ocijenio da je problem to što je Dodik svojom izjavom poručio da je “Dayton mrtav i da je potrebno novo političko rješenje za BiH, tražeći od (turskog predsjednika Recepa Tayyipa) Erdogana da se uključi u tu temu i posreduje”.

“Tu se naše politike razilaze, oko toga se ne možemo apsolutno složiti. Tu sa Dodikom i SNSD-om nemamo nikavih dodirnih tački, jer je to, ukoliko se u taj proces uđe, put nestanka Republike Srpske”, istakao je predsjednik SDS-a.

Prema njegovim riječima, naivno je vjerovati da trenutno postoje unutrašnje okolnosti i faktori koji bi dozvolili i Republici Srpskoj dali, u tom novom političkom dogovoru, isto ili više autonomnosti i nadležnosti nego što ih taj bh. entitet danas posjeduje.

“Naprotiv, uzeli bi nam sve ili mnogo više od toga što imamo i uzeli bi nam upravo ovi koji Dodiku sada odobravaju ovaj put i hvale njegovu inicijativu“, kazao je Mirko Šarović.

Još je naglasio da je “ideja mirne disolucije tačka razlaza” politika SDS-a i Dodika i njegovog SNSD-a, jer u SDS smatraju da je to “najopasnija zamka za nespremnu Republiku Srpsku”.

Šarović je naveo da će se SDS “odlučno suprostaviti svakoj takvoj inicijativi”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare