Mirko Šarović za N1: Treći entitet bi značio manju Republiku Srpsku

Vijesti 04. maj 202110:29 > 11:42 3 komentara

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović govorio je za N1 o ukrupnjavanju opozicije, o ukidanju povelja koje su dodijeljene ratnim zločincima, ali i o tome šta on misli o stvaranju trećeg entiteta.

Opozicija od entitetskog do državnog počela je pripreme za Opšte izbore naredne godine. Kažu, žele smijeniti aktuelnu vlast i napraviti reformu BiH. O tome s kojom razlikom ovaj put u odnosu na prijašnje dogovore, Šarović je rekao da je svako ukrupnjavanje opozicije dobrodošlo.

To znači da nas je više na toj strani a manje na strani pozicije. To cjepkanje, posebno u RS, odgovara aktuelnoj vlasti, to je način kako uopšte mogu i da vladaju. Jedna četvrtina pozicionog bloka je onih koji su preletači. Mislim da pored okupljanja onih koji su na drugoj strani, u Izbornom zakonu trebalo bi povećavati cenzus. Onda bi se razbistrilo, ne bi bilo ovoliko političkih subjekata i građani bi lakše mogli da biraju i manje bi dolazilo do zloupotreba“, komentarisao je.

Na pitanje zašto svaki dogovor o ujedinjavanju opozicije neslavno završi, Šarović je odgovorio da možda nije pametno to pitanje institucionalizovati. “Imamo dosta razlika oko krupnih pitanja, to je uvijek zamka za saradnju. Uz to mislim da bi bilo dobro da opozicija se okupi oko ključnih pitanja, ne da pravi saveze nego da se okupljanjamo oko ovog ili onog zakona.

Šarović o okupljanju opozicije

“Da ne bude hajde da se okupimo, to je toliko i toliko ruku, pa ćemo to podijeliti kada pobijedimo na taj i taj način. To je varijanta koja je suštinski podjela interesa”, rekao je.

Jasno je dolazimo iz različitih entiteta, ali i do sada smo surađivali. Zajednički interes može da bude više, očuvanje Dejtonskog sporazuma, interes zemlje, napredak za bolji život, za kvalitetne evropske zakone, da se okupimo oko pristupanja EU, Svjetskoj trgovinskoj organizaciji – bezbroj interesa oko kojih imamo isti ili približno isti stav. Ako surađujemo ne znači da smo u savezu“, komentarisao je Šarović za N1.

O tome kada će priče o zajedničkim identitetima doći na red Šarović odgovara: “Moje iskustvo kada sam bio u Predsjedništvu, bili su sa mnom Tihić i Čović i tada sam smatrao da je potrebno da se okupimo oko zajedničkih ciljeva a oni veliki, ako ih odmah stavimo na stol, nećemo doći do rješenja. Presudu Sejdić i Finci smo mislili da će biti odmah gotova, a prošlo je 15 godina. Nismo se pomakli ni pedlja a utrošili smo veliku energiju. Hajde da rješavamo pitanja oko kojih se slažemo, to je pametnije. Ako na sto stavimo najteže pitanje razgovarat ćemo, ali ćemo izgubiti mnogo vremena“, kazao je.

Priča o Izbornom zakonu je ona koja čeka svoj epilog. SNSD je podrška zamislima HDZ BiH, a o tome kakvog je Šarović stava rekao nam je da ukoliko bi sada mijenjali Izborni zakon i na sto stavili pitanja i taj proces izmjene izbornog pitanja bi propao.

“Treći entitet automatski znači manju RS”

Zalažem se za promjenu Izbornog zakona sa pitanjima koja su lakše rješiva. Postoji niz pitanja koja se mogu riješiti. HDZ misli da je to odlična prilika da riješi neka vrlo važna pitanja koja su u interesu te stranke, ja to ne dovodim u pitanje. Poštujem njihov stav da imaju određen zahtjev“, kazao je.

BiH ne treba treći entitet. To je velika avantura za sve političke subjekte i cijelu RS. To je nešto u šta mi ne bismo trebali da ulazimo. Raspakivanje Dejtona i treći entitet to je kao da se igrate sa vatrom. Zašto bi to RS podržavala? Ne razumijem Dodika. Na stranu saradnja, prijateljstvo sa bilo kim, ali igrati se avanturistički pozicijom RS koja je stvorena u tako dramatičnim okolnostima i to raspakivati i reći možda bi to trebalo treći entitet. To automatski znači manju RS. Ja kao razuman čovjek ću reći ne, što će nama tako nešto. Izborni zakon OK, ali teška pitanja ne možemo da se oko njih dogovorimo. Postoji 15 pitanja koja možemo riješiti: da bude manje korupcije, video nadzor, elektronska kontrola glasova… Praktična pitanja ne dolaze na red zbog velikih“, izjavio je Šarović u Novom danu.

Šarović poručuje da pitanje ukidanja povelja ratnim zločincima treba delegirati SNSD-u

Govoreći o ukidanju povelja ratnim zločincima Šarović je rekao kako se u tu cijelu priču ubacila NSRS, koja i nije dodijelila te povelje, i traži se da ona o tome odluči.

Mi u SDS-u kažemo da je neko imao razlog za to da dodijeli, dobio naklonost nekih građana, aplaudirali su Dodiku i SNSD-u što su se odlučili za to, a mi smatramo da se to ne treba naći na sjednici NSRS. Treba ga delegirati SNSD-u i reći morate da nađete određeno rješenje. Sada bi bilo najlakše reći hajde neka Narodna skupština donese odluku da se oduzmu te medalje, a onda će Dodik ili neko drugi kada ode Inzko ponovo dodijeliti takvo nešto. Smatram da je to ponižavajuće prema bilo kom i ne želimo da u tome učestvujemo. SDS nije u tome učestvovao. Obmanuli ste neke glasače tim“, poručio je.

Dodik je jedan od većih lažova u ovoj zemlji koji podcjenjuju građane, manipulator“, dodao je.

“Non-paper uobičajena praksa”

Šarović je rekao i da non-paper ne postoji i da i ako postoji, uvijek se zna od koga dolazi.

Taj non-paper je nastao u kuhinji onih koji žele da skrenu pažnju sa stvarnih pitanja. I ja sam nekada dobijao non-papere i jasno je da tu postoji određena diplomatska pravila. Dođe ambasador jedne zemlje i ne želi javno uručiti toi  kaže očekivanje naše zemlje su da se po tom i tom pitanju tako i tako očitujete“, rekao je.

Naveo je i da je to uobičajena praksa, ali se uvijek zna ko to traži kao i da to nije došlo od Evrope.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare