Miroslav Lajčak za N1: Ne možete da uđete u EU pod ultimatumom

Regija 04. mar 202117:27 5 komentara
N1

Specijalni predstavnik EU za dijalog između Prištine i Beograda i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak u posjeti je Srbiji, gdje je između ostalog razgovarao s presjednikom ove zemlje Aleksandrom Vučićem. Prethodno je bio na Kosovu te u Crnoj Gori. Lajčak je rekao da u dijalogu između Beograda i Prištine "ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno", te da za svaki dogovor mora da postoji samo jedno tumačenje svih aktera. Također je rekao da nema ulaska u EU sa ultimatumima, jer ta unija ne funkcioniše na taj način.

“Glavni zaključak je da postoji volja za dijalog, da nema alternative, ključan je za normalizaciju odnosa, evropski put i normalnu atmosferu. Meni je bitno da nijedan od aktera nije stavio pitanje da li je potreban dijalog. To je ključna poruka za Brisel”, kazao je Lajčak u razgovoru sa Sanjom Sovrlić.

On je kazao da ne vidi dva dijaloga, samo jedan, koji je veoma politički.

“Deset godina dijalog je vodio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, 10 godina je dugo za pregovarački proces. Sa dolaskom nove EU i EK, donijeta je odluka da se moramo fokusirati na taj proces – da se bavimo njime 24 sata dnevno, sedam dana nedjeljno. Sada pregovaramo o sveobuhvatnom sporazumu između Srbije i Kosova, koji će riješti sva pitanja, i koja nisu bila na stolu i ona pitanja koja nisu završena”, istakao je Lajčak za N1.

Cilj njegove posjete ovog puta, a treća mu je posjeta, da se sastane sa Albinom Kurtijem, koji je pobjednik na izborima nma Kosovu i dobio je snažan mandat, kako je istakao.

“Da razgovaramo o dijalogu i nastavku procesa. Bitno mi je bilo da dobije punu informaciju o dijalogu. On razumije da je dijalog potreban, spreman je da ga nastavi, on će voditi delegaciju Kosova, spreman je da dođe u Brisel i sastane se sa Vučićem. To treba da se desi u razumno vrijeme nakon formiranja institucija”, rekao je Lajčak.

Imamo prostora za ozbiljan proces, Kurti je ubijeđen da može da riješi sva pitanja brzo – dodao je Lajčak u razgovoru.

“Mi imamo do kraja godine prostora da se usredsredimo na dijalog. Srbija očekuje izbore sljedeće godine, imamo dovoljno prostora”, istakao je.

A kako spriječiti tenzije na relaciji Beograd – Priština – i kako spriječiti međuetničke incidente?

“I za to je potreban dijalog, on je jedina platforma za razgovor uz prisustvo EU. Za nas dugo vremena oduzima dogovaranje sporazuma. u kojoj mjeri se poštuju postojeći sporazumi. Ako nema dijaloga, nema platforme da se rješavaju pitanja. Ako nema dijaloga – tenzije rastu, ako ima – padaju. Bitno je da je to svim partnerima jasno. Dijalog je potreban i da je normalna atmosfera”, naveo je.

On je kazao da se zalaže se da sve što dogovore ima samo jedno tumačenje, da je svima jasno šta je dogovoreno.

“Dogovorili smo neke dijelove budućeg sporazuma, vezano za nestala lica, za unutrašnje premještena lica i ekonomsku saradnju. Tu nema dvostrukog tumačenja. Ko, kada i kako će to da ostvari je tamo dogovoreno. Tekstovi nisu objelodanjeni, jer dogovaramo jedan sveobuhvatni sporazum. Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. Teško je implementirati bilo šta ako dvije strane imaju različita tumačenja”, poručio je.

Da li je donio papir i predstavio ga Vučiću i Kurtiju?

“Papir postoji, dogovoren je između Vučića i Hotija. Oni znaju šta se pregovara, kakav je proces. Taj papir i neke druge sam donio i predao Kurtiju. Mora da ima punu informaciju”, rekao je gost N1.

Šta je garancija tome? Traži se promjena formata dijaloga? Da li će prihvatiti ono prethodno?

“Nisam shvatio da traže promjenu dijaloga, premijer će nastaviti da ga vodi. Rekao sam – postoji poznat prinicp koji se zove pacta sum servanda – što je dogovoreno mora da se ispuni. Sve što je dogovoreno – mora da se ispuni”, rekao je.

Poručio je i da EU ne donosi ultimatume, radi sa partnerima koji žele da postnau dio EU.

“A EU im pomaže. To je EU. Ne možete da uđete u EU pod ultimatumom, nema ultimatuma. Ima mnogo non papera – ali nijedan nije ultimatum”, istakao je.

Pogledajte snimak razgovora.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare