Mirsad Čamdžić: Pružanje ruke SDA je solo igra Vojina Mijatovića

Vijesti 20. nov 202110:31 > 13:12 0 komentara

Ko doprinosi "torovskoj politici" u BiH, ima li argumenata za navode da se SDP zbližava sa SDA, da li su sve suprotno od bliskosti odnosi pojedinih predstavnika opozicionih stranaka u Federaciji Bosne i Hercegovine, ko kome pruža ruku spasa na političkoj sceni i ima li građanima spasa od svih loših poteza povučenih na toj sceni, za "Novi dan" govorio je Mirsad Čamdžić, potpredsjednik Naše stranke.

Kako je kazao, on je reagovao na izjave Vojina Mijatovića koje su okarakterisane kao pružanje ruke SDA. Dodao je da iz te stranke još nije stigao demant.

“Poznajući ljude i dinamiku politike SDP-a smatram da ovo nije njihov stav već solo igra njihovog potpredsjednika (Vojina Mijatovića op.a.). U posljednje vrijeme živimo u toj nekoj sintagmi koja je skovana – probosanske stranke i njihovi tzv. prograđanski vazali koji su napravili jedan ideologem koji je jedna vrsta anestetika i uspavljivanja iza onoga što je stvarno na sceni – besprizoran i brutalan kriminal i korupcija. Nama je fascinantno kako uvijek kada desnica sa svojim propalim politikama posrne, kako neke stranke iz ljevice pokušavaju im pružiti ruku i vratiti na političku scenu. Ovdje imamo situaciju da se radi o tri propale politike koje se utjelovljuju u HDZ-u, SDA i SNSD-u i sada vaditi te ljude vani zaista bi bilo neodgovorno. U tom kontekstu sam i reagovao na Mijatovića, naravno ne radi se ni o čemu ličnom i ja iskreno vjerujem da SDP u ovom trenutku neće od mamca vidjeti udicu i da se neće na ovu udicu upecati”, kazao je Čamdžić.

Kako je dalje naveo, pružanje ruke SDP-a desnici primjetno je u Mijatovićevoj izjavi da će u izradu Izbornog zakona krenuti DF, SDA i SDP.

“Naša stranka je uradila izmjene Izbornog zakona i jedina je politička organizacija koja je na protokol Parlamenta predala izmjene. Obišli smo oko 15 do 20 ambasada promovišući ove izmjene i sada se pojavljuje izjava da će se Izborni zakon zajedno raditi sa SDA, dakle to je to pružanje ruke i povratak na političku scenu kako bi se ta stranka oživjela. Mislim da je to bila vjerovatno neodgovorna izjava da politika nije samo šarena patika na bosu nogu i vjerujem iskreno da SDP nema ovakvu politiku kakva je promovisana u jednoj izjavi”, naglasio je Čamdžić.

Osvrnuo se i na otkrivanje spomenika na Kazanima naglasivši da je Gradsko vijeće Sarajeva izglasalo tekst bez glasova Naše stranke.

“Naša stranka je bila za to da se zaista iskoristi ova prilika i da se podigne adekvatan spomenik sa adekvatnim natpisom na Kazanima. Prema našem mišljenju to nije učinjeno i ovdje je potpisana prilika da mi potkrešemo krila nekom drugom nacionalizmu. Podizanje spomenika sa ovakvim tekstom nije zadovoljila žrtve i njihove porodice i mi smo u tome jasni. Naša stranka je predlagala natpis u kojem su bili elementi iz presude, dakle, da se zna da su to uradili presuđeni pripadnici 10. brdske brigade Armije BiH. Oni to zaista jesu tada bili i to bi bila određena satisfakcija porodicama žrtava i njima samima koji su ubijeni zbog drugačijeg pogleda na svijet”, naveo je.

Mišljenja je da se podjela na ljevicu i desnicu često koristi za zaoštravanje političke situacije.

“Uvijek se traže neki spinovi, prave se možda neke stvari koje nisu možda u ovom trenutku dobre za zajednički život, ne otvaramo se prema stvarnim problemima”, dodao je Čamdžić.

Od 20. decembra u Federaciji BiH počinju nove mjere koje prije svega podrazumijevaju upotrebu pravila VTP – vakcinisan, testiran, prebolio. Čamdžić smatra da je ovo pravilo prihvatljivo.

“Ne trebamo sada antivakserskim pojavama davati informaciju i sve ono što je dobro za građane koji žive u zemljama EU vjerovatno je dobro za BiH. Radi se o pošasti kojoj treba stati ukraj i biti strpljivi te pratiti nauku šta trebamo raditi. Ovo nije vrijeme za prikupljanje političkih poena već za slušanje struke”, poručio je Čamdžić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!