Mitrović za N1: Zašto autoput Sarajevo-Beograd neće biti novi Vc

Vijesti 15. mar 202117:13 0 komentara

Izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd-Sarajevo jedna je od tema posjete Predsjedništva Bosne i Hercegovine Republici Turskoj. Sa članovima kolektivnog šefa države putuje i državni ministar komunikacija i transporta Vojin Mitrović, koji će tom prilikom potpisati dva važna sporazuma.

Ministre Mitroviću, u Turskoj će te potpisati važne sporazume?

Tačnije dva sporazuma i jedna protokol. Prvi je sporazum između Turske i BiH o infrastrukturalnim i građevinskim projektima, drugi je o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, a treće je u principu protokol o izmjenama i dopunama sporazuma o vazdušnom saobraćaju između ove dvije države.

Kako se odvija dinamika gradnje autoputa Sarajevo-Beograd-Sarajevo?

Sastanak koji će sutra biti u Turskoj trebao bi da pokrene i da se krene u realizaciji samog projetka. Na sastanku će biti definisana tačna trasa.

Kad će biti završen projekat?

Teško je u ovom trenutku reći kad bi to moglo biti. Pitanje prije svega je definisanje trase, zatim parcelacija, projektovanje, izgradnje itd. To su stvari koje treba sprovesti da bi se ovaj projekat završio. Treba reći da je dio poslova na dijelu autoputu od Beograda od Sarajeva urađen, a odnosi se na dio od Račve do Bijeljine i ovdje na samo proljeće može početi izgradnja autoputa.

Šta će značiti gradnja ovog autoputa?

Prije svega ovo će značiti povezivanje BiH sa zemljama Zapadnog Balkana, ali i sa zemljama Evropske unije. Doprinijet će unapređenju transporta što će poboljšati i ekonomiju. Vrlo je bitno naglasiti kako savremena infrastruktura omogućava stranim investitorima da što lakše dolaze u BiH, a isto tako da roba iz države ide lakše i brže na strano tržište.

Građani su pesimistični da će izgradnja ovog autoputa ići brže od npr. gradnje autoputa Vc?

Interesi same transportne zajednice koja je inicirala povezivanje BiH sa zemljama Zapadnog Balkana i to je nešto zbog čega se mora ići u izgradnju. Turska je rekla da će osigurati finansijska sredstva za izgradnju autoputa. Isto tako Vučić je rekao da će finansirati izgradnju dijela puta od Bijeljine do Rače.

Šta je sa mostom Bratoljub, kakva je situacija tamo?

Most Bratoljub izgrađen je prije godinu dana. Trenutno je u fazi završetak graničnog prijelaza i očekujem da bude završen u narednih mjesec i po dana čime će se omogućiti otvaranje ovog mosta.

Zašto postoji problem sa 4G mrežom?

Potpisan je ugovor sa teleoperaterima i oni su dobili rok od pet godina da uspostave 4G mrežu na cijeloj teritoriji, a prioritet je dat velikim centrima. Taj postupak treba da bude završen u naredne tri godine kada bi trebala biti pokrivena i ruralna područja.

Kako vi vidite rad Vijeća ministara BiH?

On radi u kapacitetima kakve ima i odraz je politike u Bosni i Hercegovini. Uzimajući u obzir korona virus i da je ovaj saziv počeo prije godinu dana ja ne bih kazao da se ne radi.

Da li je opravdan zahtjev da Lučić bude smijenjen?

Ne bih komentarisao o njegovom radu. Znate da je ovaj saziv odraz politika na nivou države.

Da li će Lučića nasljediti Igor Radojičić?

Ja to ne mogu komentarisati. To je pitanje prije svega za SNSD i koalicione partnere ove stranke.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!