Mjere su neohodne

Vijesti 11. mar 202119:39 0 komentara

Istaknuti tuzlanski ljekar Adnan Burina preminuo je usljed posljedica zaraze korona virusom u 59. godini života i imao je tešku kliničku sliku. Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona danas je održao sjednicu hitnog karaktera zbog pogoršanja epidemiološke situacije u UKC-u Tuzla, te je doneseno nekoliko novih mjera u cilju suzbijanja infekcije, ali i sprečavanja kolapsa zdravstvenog sistema.

U UKC-u Tuzla osoblju se uvodi rad u turnusima, privremeno se obustavljaju elektivni operativni programi i hladni specijalističko-konsultativni pregledi kao i prakse.

“Donijeta je odluka o privremenom obustavljanju praktične nastave za studente Medicinskog i srodnih fakulteta te učenike Srednje medicinske škole u UKC-u Tuzla, izuzev studenata koji su u završnom semestru, odnosno, onih koji obavljaju klinički staž”, kaže Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Za deset dana, od četiri zaražena uposlenika u UKC-u, broj se povećao na 40. Među njima su infektolozi, pulmolozi i specijalisti za plućne bolesti koji su glavni nosioci liječenja oboljelih od COVID-19 koji sve više pune bolnice. Mjere su neohodne.

“Ove mjere su i prije primijenjivane i dale su rezultate. Privremenog su karaktera. Nisu popularne , znam da će izazvati određena negodovanja kod građana, ali situacija je takva. Sistem moramo sačuvati za one dane koji dolaze”, poručuje Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

Lijekova i kiseonika za sada ima dovoljno, kažu iz UKC-a, ali novim mjerama, epidemiološka situacija se mora držati pod kontrolom.

“Da nije ozibljna situacija, mi ne bismo ovako reagovali. Nije alarmantna, nije zabrinjavajuća. Mi smo i kroz teže faze prolazili u odnosu na ovaj period koji sada imamo. To je situacija koja je bila u augustu i septembru prošle godine. Ali daleko povoljnija od situacije u novembru. Međutim mi želimo da napravimo korake jer su nam svima problem kadrovi”, ističe Jusufović.

Krizni štab i danas je pozvao inspekcije da pojačano kontrolišu mjere na terenu, a građane da se ih se pridržavaju.

Anketa:

“Šta da očekujem kada naši ovi gore ne očekuju ništa i ne mogu nabaviti vakcine? Kako ću ja očekivati? Običan jad i bijeda”.

“Poštujem koliko mogu. Nisam nešto striktno u tome ali poštujem”.

“Čisto sumnjam da će vakcine umiriti građane jer znamo da će doći nedovoljan broj i to znači da nema za redovnu vakcinaciju, a tek nema za revakcinaciju”.

“Šta ja znam? Nije loše ali moramo se vakcinisati. To je bez daljnjeg”.

A vakcinisanje sa hiljadu vakcina koji je dobio TK sa gotovo pola miliona stanovnika, počinje sutra. Prioritetno medicinsko osoblje prima prve doze sutra u UKC-u Tuzla. Ostali, čekaju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!