“Mjeseci opsade” kriju svjedočanstva osoba koje su preživjele okupaciju Sarajeva

Vijesti 06. apr 202217:42 > 17:42 0 komentara

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) na 30. godišnjicu od početka opsade Sarajeva odaje počast građanima glavnog grada Bosne i Hercegovine. Objavili su multimedijalnu internet stranicu “Mjeseci opsade”, koja sadrži 44 svjedočanstva osoba koje su preživjele ranjavanja, pogibiju članova porodica, glad te neimaštinu, kao i nedostatak civilizacijskih uslova za život.

“Nedjelja je bila, on je dolje otišao da se nađe s prijateljima, bio je jedan prolaz tu, zaklonjen dekom, međutim taj dan je puhao vjetar, on je stajao na ćošku, snajperista sa Doma slijepih je iskoristio to i nanišanio ga i nije ga ranio nego ga je pravo u srce pogodio, tako da je bio na mjestu mrtav”, ispričala je majka Hidajeta Memišević Kasapović.

Zvao se Adnan Kasapović, zvali su ga Adi, ubijen je u oktobru 1993. godine u 15. godini života. Jedno je od oko 1.600 ubijene djece. Mnogi su ubijeni snajperom, a 30 godina od početka opsade Sarajeva nije podignuta nijedna optužnica protiv direktno odgovornih. Ovo je samo jedno od 44 objavljena svjedočenja.

“Upravo je sam termin opsada Sarajeva jedna od sudski utvrđenih činjenica u haškim presudama koliko god se pokušavalo osporavati, presude su jasno naznačile zašto je Sarajevo bilo pod opsadom i zašto se taj termin koristi”, ispričao je Haris Rovčanin, novinar BIRN-a i autor.

“Mi smo tu snimali ljude koji su izgubili svoje članove porodica, ljudi koji su ranjeni u redu za vodu, djeca koja su poginula u OŠ ‘Fatima Gunić’ sa učiteljicom tako da smo pokušali pokazati šta je to bila opsada Sarajeva kako je ona tekla”, naveo je Jasmin Begić, novinar BIRN-a i autor.

A za 29-godišnjeg Miroslava Lukića je bila tragična. Rođen je mjesec dana nakon pogibije oca po kojem nosi ime. Ubijen mu je i desetogodišnji brat 1995. godine. O odnosu države prema žrtvama kaže.

“Samo ću se kratko nasmijati na to, na odnos države prema tome”, dodao je Miroslav Lukić.

A država je od 2000. do 2018. godine, stavila moratorijum na izučavanje tema o ratu u edukativnim procesima.

“Ono što danas u nastavnoj praksi vidimo su različita tumačenja, različit pristupi uopšte od karakterizacije rata i zločina, navođenja i problematične formulacije čak i one koje su utvrđene i potvrđene sudskim presudama dovode se u pitanje”, istakla je Melisa Forić Plasto sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Na jednom mjestu BIRN je ovim projektom objedinio sve utvrđene sudske činjenice i svjedočanstva žrtava najduže opsade u modernoj historiji. Kompletan sadržaj multimedijalne internet stranice “Mjeseci opsade” je realizovan uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!