Obrušena stijena mjesecima prijeti izletnicima vodopada Skakavac

Vijesti 01. jul 202214:18 > 14:22 0 komentara
N1

U oktobru prošle godine obrušila se velika stijena i uništila pješačku stazu i prilaz sa gornje strane drugom najvisočijem vodopadu u Evropi - Skakavacu koji se nalazi 12 kilometara sjeverno od Sarajeva. Iz Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo upozoravaju sve posjetioce da stazu ne koriste, jer je opasnost od ponovnog obrušavanja trenutno nepredvidiva.

Na sreću, kada se odron desio na stazi nije bilo ljudi. Alternativni pravac je iz prava Uževica. To je ona glavna staza koja ide pod vodopad. Iz KJU za zaštićena prirodna područja Sarajevo preporučuje da se istom stazom i vrate.

“Čim se to desilo u oktobru izašli smo sa inspekcijom i civilnom zaštitom na mjesto događaja. Odmah smo zaustavili i spriječili prolazak posjetiocima i zatvorili stazu. Po snijegu ni jedan projektant ne može izaći na Skakavac i zbog toga smo čekali prvo topljenje snijega i uradili projektni zadatak za sanaciju staze i preporuke projektanta su da se uradi snimanje geološke stabilnosti te stijene. Dok se sve projektantske aktivnosti ne završe ta staza ne smije biti puštena u promet”, naglašava za N1 Harita Čolaković, pomoćnica direktora ovog preduzeća.

N1

Prvi tender za sanaciju je pao u aprilu. U toku je druga nabavka, dodaje Čolaković, te ukoliko sve bude uredu, trebali bi za mjesec i malo više imati projekat.

“Pare smo obezbijedili planom nabavke kroz jedan projekat, koji smo kandidovali sa Općinom Centar i Gizom. Obezbjeđeno je oko 30.000 KM, ali taj predračun je napravljen prije odrona”, ističe Čolaković.

Upozorenje posjetiteljima

Sve dugo traje zbog projektne dokumentacije, ali i zbog toga što će se sanacija morati raditi ručno. Radovi bi, kaže za N1 Čolaković, mogli početi u septembru ili oktobru ove godine.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Za kraj razgovora je upozorila sve posjetitelje ovog spomenika prirode da se stijena trenutno ne osipa, ali je sva nagrižena i vise komadi.

“Ljudi što ulaze u stazu, na svoju odgovornost prolaze. Postoje prepreke i natpisi, i samo je pitanje vremena kad će se opet šta obrušiti”, upozorila je pomoćnica direktora KJU za zaštićena prirodna područja Sarajevo.

N1

Inače, vodopad Skakavac se nalazi iznad sela Nahoreva. Visok je 98 metara, što ga čini drugim vodopadom po visini u Evropi. Ovaj kraj predstavlja izazov za šetače rekreativce, bicikliste, trkače, speleologe, penjače, fotografe, sakupljače gljiva ili ljekovitog bilja.

N1

Na prostoru oko vodopada zabilježeno je preko 1.500 vrsta biljaka, od kojih su neke ljekovite, endemske ili veoma rijetke. Šume smrče, jele i bukve kriju brojne gljive, zečeve, kune, ptice, ali i vukove, medvjede, lisice…

Vodopad i šire područje oko njega proglašen je spomenikom prirode.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!