Mještani Hrvaćana do sela, zbog autoputa, dolaze kroz cijev

Vijesti 27. jan 202119:11 > 19:12 1 komentar

Evropska investiciona banka vodi razgovore sa Autoputevima RS, ali i mještanima sela Hrvaćani pored Prnjavora. Istražuju se navodi i primjedbe lokalnih stanovnika da izvođač radova Integral inženjering nije ispoštovao izvorni projekat, zbog čega im je autoput podijelio selo i otežao život. Zbog 9. januara mijenjan je tok rijeka, blokirani pristupni putevi, a mještani, pa i djeca, uprkos opasnosti, sada često autoput prelaze kroz ispusnu cijev.

Deveti januar povezao je Banjaluku i Doboj, ali je podijelio Hrvaćane. Da ne bi išao na prelaz kilometrima okolo do centra sela, Zoran rizikuje život, prolazeći ispod autoputa kroz odvodnu cijev.

“Ovo je prvi dio mog prelaza, svakodnevno ovuda idem, da bih došao do trgovine, do crkve, u centar svog sela. Ovo je dobri dio puta, moraš biti oprezan da bi prošao, da se ne bi ukvasio. Ja sam ovako zamislio da idem sa kamena na kamen, da ne bi stalno nosio gumene čizme. Moramo se saviti da ne bi glava stradala. Djelimično prolazim po dva-tri puta dnevno, zavisi od potreba. Da bih išao okolo putem mnogo mi je daleko, ovo mi je alternativa da prije stignem u selo. Nekada sam imao silne prečice, do izgradnje ovoga autoputa, pa sam mogao za 10-15 minuta lagano sići u svoje selo”, rekao je Zoran Ivančević, mještanin Hrvaćana.

Mještani Hrvaćana ovim ugrožavaju svoj život, ali i slikovito upozoravaju nadležne. Ne protiče samo voda kroz ovaj tunel, a ispod autoputa 9. januar. Kroz ovaj tunel cirkulišu i ljudi, djeca koji iz naseobine idu do centra Hrvaćana. Neki do crkve, neki do škole, autobuskog stajališta. NI rječice Sobanjska ni Crkvena neće više pokrenuti ovu vodenicu priča nam domaćin. Jer tok rijeka je izmijenjen na ušću. Sada voda ide ispod autoputa. Koji im je kažu otežao život.

“Nije ispoštovan projekta i desio se kriminal i korupcija. U Hrvaćanima su zatvorena 4 pristupna puta, a mjesto na kojem se nalazimo je Stegića nadvožnjak koji je napravljen umjesto druga dva. Jedan od nadvožnjaka kojih nema je odavde 500 m, tzv. nadvožnjak kod Poplašenog Ivana, iza naših leđa je trebao biti nadvožnjak Bjeloševići. Ta dva nadvožnjaka nisu izgrađena, ali jeste jedan i to je izgrađen na crnoj tačci. Na mjestu gdje je u zadnjih 20-ak godina poginulo 10-ak osoba”, rekao je Nenad Petković, mještanin Hrvaćana.

Iz Autoputeva Republike Srpske kažu da je sve rađeno u skladu sa usvojenom dokumentacijom. Neće da polemišu sa mještanima Hrvaćana, jer navode da su ga oni lično “zlonamjerno, neiskreno interpretirali i sabotirali”.

“Odbacujemo sve zlonamjerne, neistinite i neutemeljene tvrdnje grupe mještana naselja Hrvaćani, koji već duže vrijeme u javnosti plaisraju priče o navodnom ugrožavanju života ljudi i uopšte opstanka samog mjesta”, kazali su.

S cijelim slučajem upoznate su i pojedine evropske diplomate. Provjerava se transparentnost projekta, utrošak sredstava. I kreditor-Evropska investiciona banka sredinom januara je pokrenula medijaciju između mještana i Autoputeva RS. Za sada bez detalja.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare