Mještani poplavljenih područja prepušteni sami sebi

Vijesti 08. nov 202119:14 3 komentara
N1

Kiša i dalje pada bez prestanka, građani u strahu on novih poplava. Za sad je situacija u Kantonu Sarajevo i okolnim poplavljenim mjestima stabilna. Pojavilo se nekoliko novih kritičnih tačaka, no dežurne ekipe ih redovno obilaze i za sada drže pod kontrolom. U međuvremenu, mještani poplavljenih područja prepušteni su sami sebi.

Radicu Brkić, mještanku Otesa, od nadležih još niko nije posjetio. Poplave su joj uništile cijeli prvi sprat kuće.

“Niko nije došao. (N1: Kako ste se snašli? Gdje boravite?) Ovdje na katu iznad mene, čovjek koji je stanovao kod mene on je otišao kući na mjesec dana da mi tu budemo. Ako šta ne riješimo, njemu ćemo dati otkaz, pa kako bude, bude”, kazala je.

U pomoć su joj jedino pristigli bivši borci. Iznosili su uništene stvari iz kuće, i čistili ogromne količine blata koje je voda donijela sa sobom.

“To je totalna šteta. Jučer sam bio kod porodice jedne, majka koja je sina izgubila prije mjesec dana, jedna stara nana. Vjerujte da sam na 13,9 šećer imao. Tu sam srcem i svi moji saborci koji su došli sa mnom koji su uz mene”, kazao je Amir Sultan iz Udruženja demobilisanih boraca općine Ilidža.

Niko još nije obišao ni Hilmu Papića i njegovu porodicu. Da nije bilo nadređenih i kolega iz firme u kojoj je zaposlen, i on bi bio prepušten sam sebi.

“Jedino su došli iz Civilne zaštite, jutros ili jučer, tu su bili možda bili 5-6 minuta i otišli su. Paket ovako donesu, litar ulja, šećera kocke – to nemojte ni da mi donose u ovom jadu mi ne pada na pamet ni da jedem. Ja se zahvalim i na tome, ali nemoj mi to donositi. Spriječi ovo gospodine nemoj da se dešava narodu”, kazao nam je.

Komisije za procjenu šteta na poplavljenim područjima u općini Ilidža na terenu su od danas. A nadležni kažu, uskoro očekuju preliminarne izvještaje na osnovu kojih će i reagovati.

“Koliko bude mogućnost općine, evo očekujemo i kanton da reaguje i sa svojim sredstvima i svojim odlukama. Mi ćemo gledati da pomognemo i građanima u saniranju šteta i nadoknadi materijalne štete”, kazao je Benjamin Mešak, pomoćnik načelnika Ilidže.

Za sada na području općine Ilidža nema opasnosti od izlijevanja rijeka iz korita.

Iako je situacija u KS relativno stabilna, velike količine padavina i danas su zabilježene na ovom području, stoga su dežure ekipe sve na terenu, jedni obilaze teren i provjeravaju situaciju, dok drugi zajedno sa mašinama, kamionima i bagerima na najkritičnijim dijelovima na ovom području prave nasipe kako bi onemogućili eventualno novo izlijevanje rijeke na ulice a samim tim i domaćinstva.

Stabilna situacija je i u općini Istočna Ilidža. No, pojavila se jedna nova kritična tačka gdje nabujala rijeka Želejznica prijeti magistralnom putu M18.

“Situacija generalno na rijeci Željeznici u ovom momentu i uz pomoć mehanizacije koja je od jutros u ovom ovdje dijelu koj je vezan za potez od mosta ratka Močevića uzvodno radi, i veliku količinu kamena koja se nalazi u sredini korita je podigla ka lijevoj i desno strani same obale i na takav način je zaštitila”, kazao je Marinko Božović, načelnik općine Istočna Ilidža.

Posljedice poplava u KS osjetili su i oni najmlađi. Poput učenika iz O.Š. “Jovan Dučić” u Kasindolu, kojima je voda poplavila dvorište i unutrašnjost škole. No, dobra vijest je da se ovi mališani od sutra vraćaju u školske klupe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare