Mještani zbog “Uborka” pravdu spremni tražiti na međunarodnim sudovima

Vijesti 25. maj 202119:33 0 komentara
N1

Nakon višegodišnje grčevite borbe mještana sjevernih mostarskih naselja da se zatvori deponija Uborak – ovo pitanje i dalje stoji neriješeno. Iako je Federalno ministarstvo okoliša i turizma predložilo zatvaranje mostarske deponije Uborak u roku tri ili pet godina, zavisno od brzine pronalaženja rješenja, odlaganje otpada kako tvrde u „Inicijatvi jer nas se tiče“, moguće je još samo naredna dva mjeseca zbog popunjenosti kapaciteta. Gdje će se otpad poslije odlagati zasada nije poznato.

Svakog dana kamioni dovoze i odlažu otpad, no ne još dugo, kažu mještani i aktivisti, jer na deponiji više mjesta nema.

“Sami su sebe doveli u ovu situaciju, nisu ništa radili, za tih mjesec-dva grad će sam sebe zatrpati”, kazao je Omer Hujdur, Inicijativa Jer nas se tiče.

No popunjenost deponije ne znači i njeno nužno zatvaranje, s obzirom na to da se sve češće spominje proširenje postojećih kapaciteta. Za njih je to neprihvatljiva opcija.

Proširenje deponije bi bilo ovdje kod ove šumice, tu bi bila nova ploha koja bi sljedećih trideset pa i više godina trajala. To je za mene nezamislivo jer ovdje je moja kuća koja ima uredne papire, a jedan sam i od rijetkih koji ima upotrebnu dozvolu za kuću, tako da to meni liči na jednu katastrofu“, istakao je Fuad Hujdur, mještanin.

Šanse da se deponija zatvori u roku od tri godine su relativno male. Svjesni toga, s nestrpljenjem čekaju tematsku sjednicu Gradskog vijeća koja će biti održana upravo o ovoj temi.

O svemu razgovaramo, pa čak i o varijantama novih lokacija i načinu zbrinjavanja otpada, da li će to biti autoklaviranje, spaljivanje. Uključeno je dosta ljudi koji se razumiju u tu problematiku, a ja kao gradonačelnik imam obvezu da taj proces pokrenem“, izjavio je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Osim što će tražiti da se u što kraćem roku krene s pronalaskom nove lokacije, članovi Inicijative tražit će kažu i ukidanje svih tužbi, koje su vlasti i komunalna preduzeća u Mostaru podnijeli protiv samog Udruženja i građana.

U proteklom periodu mještani su blokadom deponije tražili ispunjenje svojih zahtjeva, no prljav grad zatrpan smećem, kako tvrde, nikome nije u interesu, te su stoga pravdu spremni tražiti i na međunarodnim sudovima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!