Mladen Bosić za N1: Inzko odgovoran za krizu, Dodik najveći dobitnik

Dan uživo 05. aug 202118:10 > 19:52 2 komentara

Valentin Inzko je najodgovorniji za trenutnu političku krizu u BiH, Miloradu Dodika ova situacija najviše ide na ruku – neki su od stavova koje je Mladen Bosić, izaslanik SDS-a u Parlamentu BiH iznio u Danu uživo.

”Vrlo lako možemo da sumiramo ko je šta tom odlukom dobio, a ko je šta izgubio. Dodik je najveći dobitnik koji je prije ovoga bio izolovan. Sada je stavljen u poziciju zbog koje ga mora pratiti i opozicija. I do sada su sudovi mogli da sankcionišu one koji vrijeđaju žrtve itd. Ovdje je problem pravna država i provođenje zakona. Inzko da je htio nešto uraditi na tom pitanju mogao je da to uradi preko pravosuđa. Međunarodna zajednica je odgovorna što smo došli u ovakvu situaciji. Ona je trebala da interveniše na taj način… nažalost dobitnik čitave priče je politika konflikta odnosno onih koji vode politiku konflikta. U prvom redu je to Dodik koji je bacio sada sve probleme u treći plan. Nije samo Dodik dobitnik, dobitnik je i Izetbegović jer će imati mobilizaciju svih bošnjačkih faktora. Čuli ste reakcije drugih opozicionih stranaka koje su u reakcijama oštrije od same SDA,’‘ rekao je Bosić.

Kada je u pitanju odluka političara iz entiteta Republika Srpska da ne učestvuju u odlučivanju institucija BiH Bosić objašnjava da institucije ništa ne rade poslije posljednjih izbora i da ne postoji saglasnost ni po jednom pitanju. Bosić također smatra da je potez političara iz RS-a legitiman način političke borbe.

”Mi se nalazimo u veoma dubokoj krizi, sada institucije i zvanično ne funkcionišu. Imamo potencijalan sukob SIPA-e i MUP-a RS oko provođenja Zakona. Pravni haos je trenutno. Ako to nije duboka kriza onda ja ne znam šta je duboka kriza. Kako smo došli u ovaj položaj? Došli smo odlukom Inzka, koji je trebao znati šta će biti. Ne znam da li je on to učinio ne znajući da će biti ovakva kriza. Trebao je znati, to je znao i prosječni analitičar,” poručuje Bosić.

Bosić je također komentarisao sastanak vlasti i dijela opozicije iz RS-a sa Aleksandrom Vučićem. Objasnio je da je, prema informacijama sa kojima raspolaže, Vučić smirivao situaciju. Smatra da je u trenutnoj političkoj krizi u BiH najveći gubitnik zapravo opozicija.

”Najveći gubitnik je opozicija u Republici Srpskoj. Inzko je bagerom ”iščupao” Dodika iz blata. Opozicija nije imala prostora. Bošnjački politički faktor će shvatiti da su i oni dugoročno gledano gubitnici, imaće ovo svoj bumerang i biće dugoročna kriza. Ova kriza će, po mojoj prognozi, trajati do sljedećih izbora. Dodik će držati toplo-hladno do sljedećih izbora. Tako je i prošle izbora radio. Opozicija će biti gubitnik i u FBiH. Opozicija je dovedena u situaciju da se ovako ponaša inače bi bila prikazana da radi protiv interesa Republike Srpske. Jednostavno je opozicija natjerana da prati Dodika zbog takve odluke Inzka. Inzko je zapravo najviše štete nanio građanima BiH. Ne znam kako će se razvijati kriza, ima loše potencijale… potencijal da se izrodi u nešto što niko od nas ne želi,” rekao je Bosić.

Tokom intervjua Bosić je rekao da vjeruje da predsjednik SDS-a Mirko Šarović neće ići na sastanak na Jahorini. Naime, Milorad Dodik je izjavio da se sa novim visokim predstavnim može susresti na Jahorini gdje će doći svi političari iz entiteta Republika Srpska kako bi razgovarali sa Šmitom isključivo kao sa političarem jer Šmit, prema riječima Dodika, nema legitimitet.

”Dodik pokušava da iskoristi situaciju i da kaže: Evo svi prate moju politiku. Želi prenijeti tu sliku, a ovo je namještena situacija, a sve ostalo je suprotstavljeno Dodiku. Opozicija sada ima zadatak kako da se iščupa iz tog zagrljaja koji Dodik želi da još više stisne,’‘ zaključio je Bosić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare