Mlinarević nakon događaja u Pragu: Ponesite što bolji glas o svojoj zemlji

Vijesti 22. jun 202110:37 > 10:50 5 komentara
N1

U Pragu je nedavno održana izložba na jednoj od najprometnijih ulica, gdje se našao kompletan kor čeških političkih uglednika, predstavnika 25 ambasada, bh. zajednica koja živi i radi u Češkoj, i brojni studenti. Glavne akterke ove priče bile su Martina Mlinarević, ambasadorica BiH u Češkoj, fotografkinja Aida Redžepagić i inžinjerka arhitekture - Jovanka Višnjevac, kao i gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić.

Martina Mlinarević je za N1 rekla da je kompletan događaj izazvao mnoštvo emocija, suza.

“Emotivno sam reagirala, pogotovo kada se sve sleglo u glavi i srcu. Bila sam ponosna ta dva dana, boraviti sa Bnjaminom, sjedila sam pored nje i sretna sam i zadovljna što konačno imamo nekoga poput nje, zrači znanjem, toplinom, dobrotom…”, navela je Mlinarević.

Mlinarević oduševljena Benjaminom Karić

“Ona je jako blaga, nenametljiva osoba, srdačno je dočekana i imali smo intenzivan program. Svi su bili oduševljeni pa i ljudi koji su ih upoznali. Gradonačelnik Praga ima velike planove za saradnju sa Sarajevom”, dodala je Mlinarević za N1.

Ističe da je jako sretna i ponosna zbog svega.

“Bila su to dva nestvarna dana. Nestvarno je jedini način na koji bi to sve mogla objasniti”, kazala je.

Aida Redžepagić je imala priliku tu izložiti radove, inspirisane arhitektonskim radovima Kara Paržika u Sarajevu.

“Dugujem zahvalnost Martini koja je ambasadorica, a koja je organizovala sve to na jednom mjestu. Bila sam ponosna, pogotovo kada smo nabrojali sve žene koje su bile dio projekta, ponosna sam na Martinu koja je ambasadoriuca, gdje sam vidjela njene diplomatske vještine, okupila je fantastičnu ekipu. Bilo mi je zadovoljstvo”, rekla je Redžepagić za N1.

Višnjevac: Čast mi je bila predstaviti BiH

Za Jovanku Višnjevac ova izložba bila je simboličan kraj studija arhitekture u Pragu.

“Ja sam tamo kao stipendista, čast mi je bilo da predstavnim nešto iz naše države u Pragu”, rekla je.

Radi se dakle o izložbi o životu i djelu Karla Paržika i šta je sarajevo Paržiku. Ovaj Češki arhitekta je veliki dio svoje karijere proveo upravo u BiH, sahranjen je u Sarajevu, a na nadgrobnom spomeniku mu piše “Čeh rođenjem, Sarajlija izborom”.

“Nevjerovatno je da je jedan arhitekta sve to uradio za jedan glavni grad. To je jedinstven primjer u arhitekturi, gdje neko posveti svoj život i ostavi svoje znanje i vještine u jednom gradu”, izjavila je Višnjevac u programu N1.

Redžepagić: Svaka zgrada koja vam se dopada je Paržikova

Karlo Paržik ima 70 zgrada u Sarajevu, 150 u BiH, a Višnjevac je dodala da je to ogroman doprinos i san svakog arhitekte da doprinese jednoj kulturi toliko.

“Svaka zgrada u Sarajevu koja vam se dopada je njegova”, kazala je Redžepagić, koja je rekla da je on projektovao i sinagogu u Sarajevu, i zgradu koja sada služi kao Fakultet islamskih nauka, Olimpijski muzej.

“U dosta građevina je učestvovao u nekim projektima od početka, ali nije ostao do kraja”, navela je Redžepagić.

Martina Mlinarević je rekla da je preuzimanjem funkcije ambasadorice BiH dala sebi zadatak i cilj – a to je najbolja promocija i predstavljanje BiH, te da je ovakvih projekata bilo planirano mnogo – ali je pandemija usporila mnogo toga.

“Naša ambasada se trudi od prvog dana, da predstavimo BIh na najbolji način. Imala sam želju da to bude između godišnjice smrti i rođenja Karla Paržika, potrefilo nam se da je gradonačelnica moga doći”, rekla je Mlinarević u Novom danu.

Ona je ranije i posjetila selo nadomak Praga u kojem je rođen Karlo Paržik, gdje su je primili stanovnici tog mjesta, a djeca su joj poklonila svoje crteže Sarajeva – na kojima su zgrade Karla Paržika.

“Ponesite što bolji glas o svojoj zemlji. Sretna sam što je naša Amabasada to radila i nadam se da ćemo tako i nastaviti. Imamo podršku bh. zajednice. Više zajednice naših naroda, bez nacionalnih predznaka, okupljeni su u Lastavicu. Podršku nam pružaju i sami rade sjajne projekte”, zaključila je Mlinarević.

Pogledajte video kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare