Mnogi su stava – priča o “non paperu” dobro poznata politička igra

Vijesti 22. apr 202118:22 8 komentara

Priča o "mirnom razlazu" i dalje u fokusu. Milorad Dodik danas je poručio kako nije spreman, niti želi da iko ratuje za samostalnost Republike Srpske, osuđujući i dalje nedavne izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, podržao je Dodika u stavu da Srbiji ne pada na pamet da ratuje ili priča o sukobima. A sve je krenulo od tzv. non papera o konačnoj podjeli zemalja bivše Jugoslavije, za koji do danas niko sa sigurnošću ne može reći da li postoji i ako postoji ko ga je kreirao.

Skretanje pažnje

Mnogi stava – priča o non paperu, mirnom razlazu, silne rekacije, fokus javnosti – sve je ustvari dobro poznata politička igra, skretanja pažnje.

“Čini mi se da taj non paper, i sve oko njega što se dešava je dobro došlo da se malo skrene pažnja na nemanje vakcina, na stanje u društvu generalno i nesnalaženje vlasti na svim nivoima”, istaknuo je psiholog Srđan Puhalo, psiholog.

Vrlo sličnog stava i Žarko Papić. Uvjeren je da sukoba neće biti, jer to nikome ne odgovara. Srbiji pogotovo, ali ni SNSD-u jer pozicija Republika Srpske unutar Srbije, bila bi krajnje nepovoljna, stava je.

“Tema referenduma se već kao predizborna tema potrošila, tri, četiri puta je išlo bilo je efikasno sada je više dosadno, prema tome mora se ubaciti ozbiljnija tema, govorim sada o predizbornoj poziciji, igri, pripremi Dodika i kompanije iz RS, ubacujemo neku oštriju temu, ne bi li ponovo homogenizirali sada naše, mi hoćemo mir, ali hoćemo razlaz, s druge strane potpuno odgovara sve ovo SDA”, rekao je Žarko Papić, politički analitičar.

Zbog verbalnog rata na relaciji Dodik – Izetbegović, iz Naroda i pravde su pozvali na Dodikovo hapšenje zbog secesionističkih ideja, a Izetbegoviću nije mjesto ispred naroda, koji bi poveo u rat, državu će spasiti jedino ako se skloni, poručili su. Priča je odavno poprimila regionalni karakter. Osude ideja o mirnom razlazu stižu i od pojedinih političara iz Srbije.

“Non paper je jučer bio Memoranum SANU, prekjučer je bio Moljevićev memorandum o organskoj Srbiji, pre toga je bilo Načertanije Ilije Garašanina, sasvim svejedno kako vi to zovete, ako državu omeđujete u multietničkom prostoru kakav Balkan jeste, nacionalnim, etničkim granicama, vi tražite krv, tačka”, kazao je Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokarata Vojvodine.

Ekonomski progres

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, smatra da bez obzira na to, postojao non paper koji poziva na podjele unutar suverenih država, ili ne, evropske institucije morale su odlučno reagovati.

“Ja sam očekivala da će se predsjednik Evropskog vijeća oglasiti, da će se predsjednica Evropske komisije oglasiti, i vrlo jasno izreći čvrsta, nedvosmislena stajališta o idejama iz takvog mogućeg papira o idejama koje vode jedino i samo neprijateljstvu”, navela je Kosor.

Koliko god Milorad Dodik želio nešto drugo, Bosna i Hercegovina je ipak njegova domovina, poručila mu je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.

“Jaka BiH je interes i srpskog naroda i građana koje žive ovdje, jer samo takva država može ići putem napretka, ekonomskog progresa i članstva u EU. Tada će možda Dodik moći uzvratiti pomoć Srbiji i neće morati čekati da Vučić pomogne siromašne općine. Funkcionalnija i jača BiH će sigurno bolje sarađivati sa Srbijom”, istaknula je Turković.

Uz osude na koje je naišla izjava Bakira Izetbegovića, gdje među ostalim spominje rat protiv “genocidaša”, mnogi su pozvali EU da sankcioniše Milorada Dodika. Očekivanja pojedinih su i zasjedanje Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare