“Mogao sam i ja da budem ubijen, ali Allah me ostavio da prenosim istinu”

Vijesti 07. jul. 202118:15 > 19:09
Podijeli:
Suad Pašalić preživio je genocid u Srebrenici
Izvor: N1

Učesnici Marša mira 2021. počeli su pristizati u Nezuk gdje je formiran kamp za učesnike. U Maršu učestvuju i preživjele žrtve genocida, djeca ubijenih Srebreničana, ali i oni koji tada nisu bili ni rođeni.

Izvor : N1

Petanestogodišnja učesnica kazala je kako se odlučila na ovaj potez zbog sve djece njenih godina koja su ubijena u genocidu u Srebrenici.

“Zbog onih koji su izgubili život, a imali moje godine. Došla sam da im odam počast i pokažem da nisu svoje živote dali uzalud”, naglasila je 15-godišnjakinja iz Kaknja.

Nehrudin Kovačević došao je iz Breze.

“Čovjek koji ima svoj ponos, može sve. Nećemo gledati temperature, samo se sjetimo njihove patnje, kako su oni preživljavali to. Ovo je nama sve normalno”, rekao je.

Ponovo na ruti “spasa”

Među učesnicima je veliki broj i onih koji su upravo ovom rutom u julu 1995. godine pronašli svoj spas.

“Od svih terapija i psihoterapija koje su mi davali, ovo je najbolja terapija za nas preživjele. Mogao sam i ja da budem kao i oni tamo šehid. Da budem ubijen. Ali Allah je ostavio mene i ove moje saborce da prenosimo našim generacijama istinu”, rekao je Suad Pašalić koji sada živi u Nizozemskoj.

Ovi dani vrlo su emotivni i za djecu šehida.

“I ja sam dijete ubijenog oca. Imao sam tu želju da izađem na Marš mira. To je neka emocija baš teška, ali hvala Bogu izdržat ću”, kazao je Emir Dautović koji je danas stigao iz Sanskog Mosta.

Podsjetimo, 11. jula u Potočarima će biti ukopano 19 žrtava genocida u Srebrenici. Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je 16-godišnji Azmir Osmanović, dok je najstarija 63-godišnji Husein Kurbašić. Među njima je i 24-godišnja Zilha Delić. Ove godine će biit ukopani i otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar