“Moglo bi doći do humanitarne katastrofe, od današnjih pregovora nema ništa”

Novi dan 28. feb 202209:25 > 11:03 3 komentara
N1

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić, nakon što je prošle sedmice izjavio da nije nemoguće da dođe do trećeg svjetskog rata, danas je kazao, da nažalost, bio je dobar "prognozer" u prvom dijelu, s obzirom da je za 24 sata nakon toga Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

“Prva prijetnja na koju sam ja sumnjao je prošla, ali nije isključena, jer ako stavite nuklearno oružje u stanje najveće borbene gotovosti, pitanje je… Putin je malo stariji čovjek, a koliko imamo informacija, malo je i psihopata, to su režimi gdje jedan čovjek donosi odluku, tako da ništa nije isključeno“, rekao je Podžić.

Ograničene operacije

Situacija je vrlo ozbiljna, smatra Podžić, mada ono što je Putin planirao na početku, dodaje, nije se ostvarilo.

“On (Putin) kada je priznao ova dva odmetnuta dijela, on nije rekao koji su mu ciljevi i vrlo je zagonetno bilo da li će on samo uraditi da prizna te dvije republike u trenutnim granicama ili u historijskim granicama. Ovo što sad drže njegove pobunjeničke snage, to je jedna trećina bivšeg Dombasa. Druga stvar, bilo je za očekivati da će on ići na spajanje Krima i ovih odmetnutih republika kako bi Ukrajinu udaljio od Azurskog mora. To je bio jedan od mogućih ciljeva i to bi bila ograničena operacija”, rekao je Podžić.

Međutim, smatra on, s obzirom da je angažavao veliki broj snaga, vidjelo se da je to drugi cilj.

“U daljem razvoju situacije vidjelo se da on ide prema Kijevu i da je cilj uzeti Kijev i srušiti trenutne organe vlasti i uspostaviti svoje organe i staviti Ukrajinu pod svoju kontrolu. Međutim, nije nemoguć ni treći cilj, a to je stavljanje kompletne Ukrajine pod svoju kontrolu, a onda bi sigurno išao rješavati situaciju sa ovim ranijim zamrznutim konfliktima u Gruziji, najvjerovatnije u Moldaviji itd. Sva je sreća da mu se situacija nije ostvarila. Definitivno obavještajne službe Rusije nisu dobro procijenile. Stavljanjem nuklearnog arsenala u stanje pripravnosti dokazuje da on ipak svoje ciljeve nije ostvario“, kazao je ministar odbrane BiH.

Pregovori bez uslova

Zabrinjava ga da bi moglo doći do ozbiljne humanitarne katastrofe.

O današnjim pregovorima, rekao je da teško može biti nešto.

“Ukrajinski narod je pokazao patriotizam, volju za odbranu svoje države, vidite da je predsjednik Zelenski pokazao liderstvo i hrabrost, prihvatio je pregovore bez prethodnih uslova. I najvjerovatnije će uslovi biti vrlo zahtjevni, tako da današnji pregovori neće uspjeti”, istaknuo je Podžić.

Koliko se ova situacija u Ukrajini može porediti sa situacijom u BiH, pitali smo.

“Jako puno sličnosti, ako ništa imamo iste vanjskopolitičke ciljeve, BiH želi postati punopravna članica EU, želi u NATO savez, a isto tako i Ukrajina“, naveo je ministar odbrane.

Tok događaja u Ukrajini pratite UŽIVO na našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare