Mogu li postupci protiv pripadnika OS BiH uroditi plodom?

Vijesti 11. jan 202220:03 1 komentar

Postupci protiv pripadnika OS BiH i zamjenika ministra odbrane, zbog učešća u obilježavanju neustavnog dana RS, neće uroditi plodom, jer nam na to ukazuju prethodni primjeri poručuju za N1 vojni analitičari. Istovremeno u javnosti se pojavljuju novi dokazi o učešću i pripadnika Granične policije BiH.

Pet prijava putem etičkih linija, kao i sami snimci obilježavanja Dana RS-a bili su osnov za analizu generalnog inspektora Oružanih snaga na osnovu koje resorni ministar pokreće postupak

“Ja sam načelniku zajedničkog štaba OS BiH, generalu Mašoviću naredio da pookrene postupak protiv svog zamjenika Kneževića, protiv komandatna operativnee komande generala Ilića, protiv brigadira Jovića komandatna šeste brigade, protiv brigadira Krišumovića, komandanta trećeg puka i protiv brigadira Dunovića, zamjenika komandata komande za podršku. Istovremeno ja sam pokrenuo postupak protiv svog zamjenika gospodina Okulića što se protivno članu 239 KZ-a BiH nije pridržavao odluka Ustavnog suda”, kazao je Sifet Podžić, ministar odbrane BiH.

“Sada je to bitnije od nekih drugih ekonomskih problema. Energija u BiH se troši na sporedne stvari kako bi se zataškale one od kojih se živi. Ovo je još jedan dokaz da je jedino moguće napraviti BiH uspješnijom ukoliko se postigne dogovor oko spornih pitanja”, kazao je Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane BiH.

Vojni analitičar Đuro Kozar ističe da će opravdanje onih protiv kojih se vodi postupak biti poziv nadređenog, odnosno člana Predsjedništva BiH.

“Tu je sad apsurd da neko ko je u vrhovnom zapodvjedništvu radni kontra države i protivno oružanim snagama BiH, a što se tiče tih postupaka neće biti ništa”, kazao je Kozar.

Kozar podsjeća i na slučajeve Mirka Tepšića i Dragana Vukovića kada je također pokrenut postupak, kao i postrojavanje Trećeg puka.

“To je kontinuitet koji se nastavlja samo se mijenjaju članovi Predsjedništva i mijenjaju se komandatni tog Trećeg počasnog puka”, dodao je.

Na postupak oštro reaguju iz Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS. Postupke karakterišu licemjernim, zlonamjernim, te dodaju, da doprinose stvaranju negativnog stava srpskog naroda prema Oružanim snagama u BiH.

Zakon o službi u OS BiH predviđa disciplinsku kaznu gubitka profesionalne službe kao najveću izrečenu kaznu u kontekstu narušavanja zakona.

Isti zakon predviđa i novčane kazne i disciplinske mjere, a u Članu 85 se između ostalog kaže da su sva profesionalna vojna lica na službi u Oružanim snagama u obavljanu privatnih poslova dužna da se ponašaju na takav način da izbjegnu stvarni, odnosno očigledni sukob između njihovih profesionalnih dužnosti i privatnih, političkih i finansijskih interesa.

Više nego očigledno u bosanskohercegovačkom društvu učešće i pripadnika drugih državnih agencija na obilježavanju Dana RS, koji je Ustavni sud BiH dva puta proglasio neustavnim praznikom. Prisustvovao je i pomoćnik direktora Granične policije BiH Dragan Kulić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare