“Moguće izazivanje incidenata koji bi uzrokovali nervozan odgovor iz RS”

Vijesti 09. mar 202209:41 > 09:52 16 komentara
Nenad Stevandić (N1)

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da postoje velike mogućnosti za "izazivanje incidenata" putem različitih provokacija koje bi uzrokovale "nervozan i nepripremljen" odgovor iz entiteta Republika Srpska, što bi po njemu lako moglo da posluži kao izgovor za ugrožavanje "ustavnog položaja i integriteta RS".

“Zato molim sve građane, Bošnjake i Hrvate, a posebno Srbe, da sačuvamo prisebnost, građanski mir i demokratski poredak uvažavajući se i poštujući međusobno kao u najboljim vremenima i tradicijama našeg zajedničkog života na ovim prostorima”, poručio je Stevandić u saopštenju.

Ističući “odgovornost srpskog naroda u Republici Srpskoj”, on je naveo da nikome ne predstavlja problem dolazak međunarodnih vojnika u misiji EUFOR-a jer ne postoji namjera da bilo ko bude napadnut ili ugrožen.

“Štaviše, i sami participiramo u naporima za očuvanje mira u Bosni i Hercegovini, te svi koji dolaze u misiji mira kod nas imaju otvorena vrata za kontakte i saradnju”, dodao je Stevandić.

On je napomenuo da svi zajedno moraju ostati posvećeni očuvanju dejtonskog Ustava i institucionalnom reagovanju na svaki eventualni izazov, stalno demonstrirajući svoju odlučnost da se “štiti Republika Srpska, demokratske i civilizacijske vrijednosti društva, uz uvažavanje i prava svakog stanovnika RS”.

Inače, proteklih dana u državu je stiglo dodatnih 500 vojnika EUFOR-a kao “preventiva”, naveli su mnogi međunarodni zvaničnici.

Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje, sinoć je u Evropskom parlamentu kazao da je “odlučeno da se udvostruče trupe EUFOR-a kako ne bi bilo nikakvih prijetnji u BiH, ali da je situacija pod kontrolom”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare