‘Moja adresa: Srebrenica’ i DF osudili Grujičićevu odluku o uklanjanju banera

Vijesti 20. jul 202116:36 0 komentara
Za Srebrenicu

Klub koalicije 'Moja adresa: Srebrenica' i DF-a uputio je saopćenje za javnost nakon što je načelnik Srebrenice Mladen Grujičić donio odluku o uklanjanju banera sa ispisanom čestitkom "Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen".

Klub podsjeća Grujučića da muslimani širom svijeta danas obilježavaju jedan od svojih najvećih praznika, Kurban-bajram, praznik prinošenja žrtve, bogobojaznosti, uvažavanja i darivanja koji se oduvijek svečano dočekuje i obilježava uz bajramsku radost sa porodicom i komšijama.

“Vašom odlukom o uklanjanju banera sa ispisanom čestitkom ‘Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen’, a koja ne vrijeđa nikog, pokazali ste nepoštovanje prema sugrađanima Bošnjacima, koji su trebali osjetiti pretpraznično raspoloženje i na ulicama svog grada. Svakako, Vaš postupak proizveo je mnogo tenzija uoči Bajrama, u vrijeme kada su se srebrenički Bošnjaci radosno trebali pripremati za doček svog praznika, spremati trpezu za porodicu i komšije”, stoji u saopćenju.

Navode da je Grujičić ovim činom poslao poruku da zajedništvo, uvažavanje, tolerancija i suživot u Srebrenici nisu njegov izbor.

“Vaš izbor je biti načelnik samo građanima srpske nacionalnosti. Vaš izbor je rušenje dostojanstva i ponižavanje Bošnjaka u Srebrenici. Vaš izbor je da budete provodilac velikosrpskih ideja, glorifikujete ratne zločince i negirate genocid. Vaš izbor je da u našoj Srebrenici ne radite na prosperitetnijoj budućnosti svih njenih građana”, navodi se.

Klub poziva Grujučića da svoju retoriku i djelovanje uskladi sa časnom funkcijom načelnika Općine Srebrenica u kojoj je počinjen genocid nad bošnjačkim narodom.

“Sigurni smo da ste imali priliku vidjeti da Bošnjaci nisu nikad pognute glave cvilili za dostojanstvo i ugled. Čak ni onda kada im se i gladnim i žednim pucalo u leđa”, zaključeno je u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!