‘Moja adresa Srebrenica’ osudila odluku Skupštine općine, prozvala i CIK

Vijesti 09. jun 202219:59
Podijeli:
Izvor: Srebrenica (Fena)

Klub odbornika: Moja adresa Srebrenica, općinski odbor Stranke demokratske akcije Srebrenica, općinski savjet Stranke za BiH najoštrije osuđuju odluku Skupštine općine Srebrenica o izboru člana općinske izborne komisije Srebrenica, saopćio je Klub odbornika Moja adresa Srebrenica.

“Naime, skupštinska većina jednonacionalno i preglasavanjem danas je donijela odluku o izboru zamjenskog člana Općinske izborne komisije, kršeći Izborni zakon BiH, posebno član 2.14, gdje je jasno navedeno da sastav općinske izborne komisije treba da odražava poslednji popis stanovništa iz 2013. godine. Na posljednjem popisu stanovništva je 54 posto Bošnjaka, što jasno ukazuje da omjer članova općinske izborne komisije treba da budei 3:2 u korist Bošnjaka”, navode iz “Moja adresa Srebrenica”.

Ovakvom odlukom, omjer je u korist srpakog naroda koji čini 46 posto stanovništa.

“Ono što nas kao klub i političke partije zabrinjava je činjenica da Centralna izborna komisija već mjesecima ignoriše naša upozorenja i popušta pod pritiskom srpskih političkih partija i potkusuruju se na račun Srebrenice kršeći Izborni zakon i stavljajući se na stranu jedninacionalne politike”, navedeno je također u saopćenju.

Potpisinici saopćenja pozivaju Centralnu izbornu komisiju BiH da odbije saglasnost na jednonacionalnu odluku Skupštine općine Srebrenica i imenuje zamjenskog člana u skladu s Izbornim zakonom BiH i tako otkloni sumnje u nepristranost u svom radu.

Pozivaju i nezavisnog odbornika Salku Tursunovića i odbornicu DF-a Dželaludinu Nukić da osude jednonacionalne odluke Skupštine općine Srebrenica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.

Komentari

Vaš komentar