“Molio sam vijećnike da ne glasaju za Bogićevića, nisu me htjeli poslušati”

Vijesti 30. mar 202118:14 > 18:51 1 komentar

Kada se može očekivati nastavak sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva? Ima li SDP ime za novog kandidata, koliko je sve ovo što se događa uzdrmalo Trojku, pitanja su za Irfana Čengića iz SDP-a.

Osjećate li se umorno nakon ovih događanja u Gradskom vijeću Grada Sarajevo?

Jesam umoran, ali to je sastavni dio svakog posla. Ima stresa, ali za razliku od drugih poslova, mi smo dobro plaćeni za svoj stres.

Kad se može očekivati nastavak sjednice GV-a?

Bit će odmah čim utvrdimo naš prijedlog za kandidata. Nastavit ćemo tamo gdje je stala sjednica.

Da li je na neki način izvršen pritisak na Bogića Bogićevića, iako je on poručio da neće prihvatiti poziciju gradonačelnika, kada se nastavilo sa glasanjem?

Ja sam svim vijećnicima uputio apel da taj dan ne glasaju, da ne biraju Bogićevića. Oni me nisu poslušali. Moja procjena je da je to urađeno zbog stida i srama zbog ranije sjednice.

N1

Ko je rekao da se ponovo glasa za Bogićevića?

Sami vijećnici. Nakon kontakta sa Bogićevićem ja sam kazao da ne glasaju, oni me nisu poslušali, ali vijećnici nisu ni dužni da me slušaju.

Ko je kriv?

Sami su vijećnici preuzeli odgovornost. Morate njih pojedinačno pitati zašto su to uradili.

Jeste li se posljednjih dana čuli sa Bogićevićem?

Ostavit ću taj dio između njega i mene.

Da li je zloupotrebljen Bogić Bogićević?

Nije, ali smo nizom pogrešnih poteza prve, drug i treće strane doveli da su poniženi i Sarajevo i Bogićević. Ja sam preuzeo odgovornost iako nisam direktno kriv.

Ko je vodio procese u vezi ovoga u tadašnjoj Četvorki?

Proces je vodilo mnogo ljudi. Iz SDP-a su bile tri osobe, isto toliko je bilo iz Naše stranke i Naroda i pravde. Ja sam samo bio koordinator, ali sam u medijima ispao kao lider. Preuzeo sam odgovornost zato što poznajem te procese, ali da je Bogićević postao gradonačelnik niko me ne bi spominjao.

Mnogi smatraju da je Bogićević iskorišten kao dio kampanje SDP-a, da nije bilo prave namjere da se izabere?

Pristanak Bogićević je bio 20. novembra, dakle nakon izbora. Da smo ga htjeli iskoristiti, kao što rade druge stranke, stavili bi ga na bilborde pa bi SDP dobio više glasova.

Otkud ime Jasmina Ademovića, sina visokog fukcionera NiP-a Kemala Ademovića, kao izbor za predsjedavajućeg Gradskog vijeća?

NiP je kao stranka sa najviše glasova imala pravo da predloži svoga kandidata. Jasmin Ademović je izložen napadima iako nije imao priliku da pokaže šta zna.

Odmogla je i izjava lidera NiP-a Elmedina Konakovića kako je Ademović “genetski preodređen”?

To je nepromišljena izjava. To smatra i Dino Konaković. Mislim da ne treba toliki značaj davati toj izjavi.

Da li je u izboru Ademovića bilo nepotizma?

Po definiciji nije, njega su izbrali građani. Njega nije birao i postavi Kemal Ademović, nego se on povukao.

Ko ga je predložio?

NiP. Da je Kemala Ademović ministar i primi svoga sina za savjetnika – to bi bio problem. Ali nekom osporavati dužnost jer su ga građani birali? NiP je obrazložio zbog čega želi Jasmina Ademovića.

Bili ste Šestorka, Četvorka, a sada Trojka. Šta slijedi dalje?

Stožerna stranka te koalicije SDP postoji u cijeloj Bosni i Hercegovini, nakon nje tu su Naša stranka i Narod i pravda. Mislim da je od početka to bio nelogičan naziv, jer je “četvorka” samo u KS. Na primjer, SDP i Naša stranka su bile same u Mostaru, tamo nije bilo NiP-a.

Kako odgovarate na optužbe da ste željeli sebi prigrabiti poziciju gradonačelnika Sarajeva?

Ja sam toliko molio i radio za Jasmina Ademovića što onda nema logike, ako želim biti gradonačelnik. Jer kao Bošnjak, sa izborom Ademovića, to ne bih mogao biti. Ja sam momak od 28 godina i smatram da nemam dovoljno kapaciteta za ovu poziciju. Bolji sam u izvršnoj vlasti nego na nekim simboličkim pozicijama kakava je ta ili pozicija ambasadora.

Također, SDP optužuju kako samo zna kritikovati SDA i pisati objave po društvenim mrežama?

U ovom trenutku SDP je vlast u četiri kantona, dakle u skoro polovini kantona u kojima je formirana vlast. Mi smo preuzeli u najtežem periodu zdravstvo i saobraćaj u KS. Niko ne prati šta rade ministri SDP-a u najvećem kantonu u BiH, u Tuzlanskom kantonu. Također, ne prati se kako se nose naši ministri sa migrantskom krizom u USK.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare