Monitoring: U BiH je 90 posto tendera upitne legalnosti

Vijesti 08. dec 202119:29 0 komentara
N1

Dok se političke elite fokusiraju na stalne konflikte, suštinska pitanja ostaju u pozadini. Rezultat je i utemeljenje netrasparentnosti kao glavne karakteristike procesa javnih nabavki. Pogodovanje jednom ponuđaču, diskriminacija ponuđača kroz uslove, cijepanje javnih nabavki na manje netrasparentne postupke, hitni postupak bez obavještenja - sve su to načini na koji se namještaju tenderi. Milijarde maraka u tom procesu netrasparentno su potrošene.

“Pomogni ti meni pomognut ću ja tebi”, scena je iz čuvenog bh. filma koja oslikava stvarnost. 90% tendera u BiH upitne legalnosti. Namještanje tendera uobičajena je praksa, pokazao je Monitoring.

“Apsolutno svaki tender za nabavku automobila u BiH je namješten. Dolazi samo jedna ponuda, tehničke specifikacije su iskopirane iz kataloga ponuđača, ugovorni organi definišu riječima koji automobil žele nabaviti. To je protuzakonito”, saopštio je Slobodan Golubović, urednik portala Pratimo tendere.

Naprimjer, Autoceste Federacije su na ovaj način nabavile vozila. Netrasparentan je čak i VSTV. Nisu objavili Plan javnih nabavki u skladu sa Zakonom što je apsurd, poručeno je. Netrasparentno su kupljene i zaštitne maske u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, kao i uniforme za novozaposlene pripadnike Žandarmerije RS.

“Raspisan je tender u kome su tehnička specifikacija i uslovi očigledno nekome prilagođeni. Na kraju je došla jedna ponuda koja je identična tome”, nastavlja Slobodan Golubović.

Zabilježene su i hitne nabavke kojima je poslije dat rok od godinu dana za isporuku robe.

“Vrlo je teško naći odgovarajuće informacije jer su ugovorni organi vješti da te podatke sakriju od ljudi koji tragaju za njima. Recimo plan javnih nabavki se uglavnom lako pronađe, ali realizacija o dodjeli ugovora ne. Potrebne su istraživačke sposobnosti da bismo došli do podataka i krajnjih rezultata”, pojasnila je volonterka Berina Peštalić.

U ovom sakrivanju informacija iza kojeg stoji nepotizam troše se milijarde maraka od bh. građana. Tenderi za održavanje cesta također su često namješteni.

“Kada bi sada pogledali sudsku praksu ja ne znam da li su bila dva slučaja procesuiranja kriminala tj. korupcije u javnim nabavkama sve to završava na nižim instancama ili su tužbe odbacivane. Očito institucije sistema ne žele da zaustave korupciju u javnim nabavkama”, naglašava Eldin Karić, izvršni direktor Centra za razvoj medija i analize.

No, promjene se ipak očekuju. Međunarodna zajednica stavila je borbu protiv korupcije na prvo mjesto.Političke elite će, poručeno je, morati odgovarati za netrasparentnost, nepotizam, kršenje zakona i namještanje tendera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!