“Moramo se okupiti i prevazići ovaj nalet koji može biti štetan za srpski narod”

Vijesti 02. jun 202113:01 > 13:05 4 komentara
N1

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, kazao je nakon sastanka u Beogradu kako su naišli na veliko razumijevanje predsjedika Srbije Aleksandra Vučića u vezi problema oko imenovanja novog visokog predstavnika u BiH. Dodik je upozorio kako je RS potrebno političko jedinstvo. "Trebamo se okupiti i prevazići ovaj nalet koji može biti štetan za RS i srpski narod u cjelini", poručio je Dodik.

“Smatramo da je imenovanje visokog predstavnika na ovaj način protiv interesa RS i srpskog naroda u BiH. Smatramo da se sve treba vratiti u tokove letgalnosti i da se rezolucijom utvrdi ko je visoki predstavnik. Mislimo da treba zatvoriti kancelariju OHR-a“, rekao je Dodik nakon sastanka s Vučićem.

Dodik: “Nismo antiustavna ni antidejtonska strana”

Kazao je kako je bila inicijativa 2005. godine da se OHR zatvori, ali da je donošenjem pet ciljeva i dva uslova učinjeno to da se OHR nikada neće zatvoriti.

“Mi smo protiv bilo kakve njegove rehabilitacije u smisli bonskih ovlaštenja ili donošenja zakonskih rješenja. Tragamo za jedinstvom u RS i potrebna je podrška Srbije. Ne želimo dramatizaciju. Želimo primjenu ustava. Nismo antidejtonski niti antiustavna strana. Imamo strah da će se dešavati kršenje toga imajući u vidu da se na špekulativan način pokušava doći do novog imena. Ko god to bio, smatramo da treba biti potvrđen rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a. Ako to izaostane, neće imati legitimitet za nas“, naglasio je Dodik.

“Potrebno jedinstvo”

Rekao je kako su “zamolili predsjednika Vučića da im pomogne i da su naišli na veliko razumijevanje”. Kazao je kako imaju zajedničke probleme u smislu da “međunarodni faktor ignoriše problem Kosova”, te pokušaj “polarizacije unutar političkih struktura u RS”.

“Treba nam jedinstvo. Moramo se okupiti i moramo prevazići ovaj nalet koji može biti štetan za RS i srpski narod u cjelini”, poručio je Dodik.

Podsjetimo, u Beogradu je održan sastanak predstavnika vlasti RS s Aleksandrom Vučićem u vezi imenovanja novog visokog predstavnika u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare