“Moramo vratiti ono što je SDA dala HDZ-a i SNSD-u”

Vijesti 08. dec 202219:21 0 komentara
N1

Jasna poruka za SDA danas je stigla i od SNSD-a, vlast na državnom nivou formiraće SNSD, HDZ i "Osmorka" i oko toga više nema pregovora.

“Mislim da to ide sada, da je nesumnjivo da “Osmorka”, HDZ, SNSD da će oni biti osnova novog struktuiranja institucija. Treba da pokušamo da uskladimo budžet za narednu godinu, što bi također mogao biti presedan. Ono za čim tragamo je dogovor o zajedničkim projektima u okviru reformi koje moramo da uradimo”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Nakon sastanka u Konjicu predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako zapravo nije važno hoće li “Osmorka” imati 10 ili 11 delegata u klubu Bošnjaka, jer je potpisivanjem zajedničkog sporazuma partnerstvo potvrđeno.

U više navrata lideri stranaka “Osmorke” poručili su kako ih vlast sa SDA ne zanima.

U SDA s druge strane teško prihvataju odlazak u opoziciju obzirom da se radi o stranci koja je osvojila najveći broj glasova, no čini se kako ih u ovom trenutku osim DF niko ih ne doživljava poželjnim partnerom.

Pa čak ni u Komisiji za pripremu izbora Vijeća ministara koja je danas konstituisana, a čije rukovodstvo otprilike odražava ono sto ćemo gledati na državnom nivou. Imenovani su za predsjedavajućeg kolegija Predrag Kožul iz HDZ-a, za prvog zamjenika Nihad Omerović iz NIP-a (“Osmorka”) i Sanja Vulić, drugi zamjenik Iz SNSD-a.

Sastanak koalicije koju predvodi SNSD sa Osmorkom planiran je za subotu. Pokušaće se naći zajednički interesi za početak, slažu se i jedni i drugi. Prva prepreka – četvrto ministarsko mjesto u Vijeću ministara kojeg će se HDZ odreći jer dobija mjesto predsjedavajuće. I jedni i drugi smatraju da na to imaju pravo.

“Bilo bi prirodno da nam se vrati ta pozicija četvrtog, U jako smo lošem pregovaračkom položaju jer je koalicija SDA-DF ranije dala i HDZ-u šest ministara u Federalnoj vladi što ranije nije bio slučaj, četiri ministra SNSD-u u Vijeću ministara što također ranije nije bio slučaj. I mi sad moramo nekome uzimati stečena prava. Prirodno je da u odnosu na broj ruku, koncepta, da imamo ta četiri i očekujemo razumijevanje potencijalnih koalicionih partnera”, kazao je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde.

Nakon što Predsjedništvo BiH potvrdi, a potvrdiće Borjanu Krišto za mandatarku Vijeća ministara, komisija je ta koja će Predstavničkom domu PSBiH predložiti njeno ime, kasnije i ministre Vijeće ministara, koje bi se prema najavama buduće vladajuće koalicije, moglo konstituisati do kraja godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!