Moranjkić o maltretiranju migranata: To nije izoliran slučaj, nego pravilo

Vijesti 09. okt 202109:32 > 12:40 2 komentara
N1

Savjetnik gradonačelnika Bihaća, Edin Moranjkić, danas je za N1 govorio o situaciji sa migrantima u ovom gradu u jeku nedavnih dešavanja kada je na snimku zabilježeno kako hrvatska policija tuče migrante i vraća ih u BiH.

“Uspostavljanjem kampa Lipa i samim manjim prilivom migranata situacija u Bihaću je bila nešto lakša ove godine”, kazao je Moranjkić.

Snimak na kojem policija tuče migrante?

Prije tačno dvije godine gradonačelnik Fazlić je upozoravao na ovakve situacije. Tada je ministar Božinović rekao da su to insinuacije i laži. Nakon istraživanja i boravka nekih europarlamentaraca koji su ostavljali izvještaje, opet vidimo šta se dešava. Ja bih istakao da to nije izoliran slučaj nego pravilo. Ipak, Hrvatska je članica EU i očekujemo reakciju institucija EU po tom pitanju“, kazao je Moranjkić.

Mi se često suočavamo sa kritikama zbog uvjeta boravka migranata u BiH, dok s druge strane imamo situaciju da određene zemlje silom sprečavaju ulazak migranata u EU“, dodao je.

Kako je istakao, povećan priliv migranata bi značio da bi se Bihać opet borio sa manjkom kapaciteta te da bi došlo do slične krize kao prije dvije godine.

Povećan priliv migranata bi opet značio da nemamo dovoljno kapaciteta i opet imamo onu istu krizu koju smo imali prije dvije godine. Mi i dalje nemamo razvijenu strategiju upravljanja migrantskom krizom na nivou BiH, i dalje imamo samo kampove u Sarajevu i Bihaću“.

Novac ključni faktor ili je potrebno i više?

“Mi se borimo da Bihać i USK ne trpe nesagledive štete, mislim da novac koji je EU sada putem državnih institucija doznačuje BIH nije jedino rješenje. Rješenja se moraju tražiti na državnom nivou i funkcioniranje državne instituciuje se najbolje pokazuje na migrantskoj krizi, koliko su one neefikasne”, dodao je Moranjkić.

Kazao je da zbog političke situacije i odnosa, često su onima koji bi i nešto uradili – ruke svezane.

Nakon što smo se sami nosili 2-3 godine sa tim problemom, uključilo se Minisatrstvo sigurnosti u rješavanje problema. Čini se da su mnogima ruke svezane zbog političkih odnosa u BiH koji mnogima otežavaju da rade svoj posao“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare