Mostar bi napokon mogao dobiti zajednički spomenik za sve civilne žrtve rata

Vijesti 17. nov 202121:51 0 komentara
N1

Nakon 25 godina od završetka od rata, Mostar bi mogao dobiti zajednički spomenik za sve civilne žrtve. Inicijativa je to Udruženja građana civilnih žrtava rata Mostara koju je podržao i mostarski gradonačelnik Mario Kordić. Riječ je, kako su poručili, o projektu kojim će se odati počast i pijetet svim civilnim žrtvama rata, te kojim će se otvoriti neke nove stranice u gradu na Neretvi, kada je u pitanju suživot, pomirenje i međusobno poštovanje.

U spomen na civilne žrtve rata – njih 867, pokrenuta je inicijativa za gradnju zajedničkog spomenika kojim bi Grad Mostar kao multietnička sredina odao počast i pijetet svim žrtvama. Ideja je potekla od Udruženja građana civilnih žrtava rata još prije 15 godina, no nisu naišli na podršku tadašnje vlasti. Nakon formiranja novog Gradskog vijeća inicijativa je ponovo pokrenuta. Krajnje je vrijeme tvrdi, predsjednik Udruženja Safet Bajramović, da Mostar dobije jedno zajedničko spomen obilježje.

“Bruka je i sramota da 30 godina nakon rata Mostar nema taj spomenik. Mene je sramota otići u Konjic, u Jablanicu i u druga mjesta koja imaju taj spomenik već 10,15 godina, a grad Mostar za toliko žrtava koji su pali ovdje nema spomenik”, rekao je Safet Bajramović, predsjednik Udruženja građana civilnih žrtava rata.

Riječ je, kažu, o složenom projektu koji izuskuje podršku šire zajednice, pa i samih porodica žrtava i udruženja. Spremnost u pružanju finansijske podrške pri njegovoj izgradnji iskazali su predstavnici OSCE-a.

“Ono što oni traže je da mi napravimo jedan konsenzus i kada je riječ o političkim strankama unutar Gradskog vijeća i sa Udruženjem, i o lokaciji gdje bi trebao biti taj spomenik i da se takva inicijativa najprije na Gradskom vijeću usvoji jednoglasno, a po njihovim navodima finansije će predstavljati manji problem”, naglasio je Arman Zalihić, predsjednik Komisije Gradskog vijeća za saradnju sa vjerskim zajednicama.

“Mislim da smo svi dužni odati neku vrstu poštovanja prema svim nedužnim žrtvama grada Mostara nakon skoro 30 godina poslije rata. Značio bi mnogo za pomirenje, za suživot i mislim da zaslužuju da se u centru grada iznađe adekvatno mjesto da se jedan tako lijep spomenik s imenima svih civilnih žrtava izgradi u gradu na Neretvi”, ističe Adnin Hasić, iz Udruženja građana civilnih žrtava rata Mostar.

Ideju je podržao i gradonačelnik. Volja kaže postoji, te je zajedno sa gradskim vijećnicima spreman realizirati projekt.

“Ja za sad ne bih izlazio s posebnim informacijama, jer imamo par lokacija o kojima razgovaramo. Ali nadam se da ćemo već sljedeće godine imati spomenik svim civilnim žrtvama rata”, izjavio je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

S obzirom na to da su, ne tako davno, spomenici u ovom gradu bili kamen spoticanja ,te predmet ispoljavanja mržnje, i povod za novo izazivanje napetosti,mišljenja su da bi jedno zajedničko spomen obilježje trebalo biti trajna opomena i podsjećanje, ali i simbol pomirenja.

Ispred Vijećnice, 2012. godine, je postavljen spomenik hrvatskim braniteljima, zbog čega su tadašnji bošnjački vijećnici bojkotirali ceremoniju otvorenja Gradske vijećnice, potom je tu postavljen “ljiljan”, spomen obilježje poginulim pripadnicima Armije BiH, koji je postavljen bez odobrenja gradskih vlasti. Prije osam godina u eksploziji je dijelom uništen. Do danas počinioci nisu otkriveni, a spomenik i dalje ostaje razrušen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!