Mostar nije više prolazna destinacija, nego grad u kojem se turisti zadržavaju

Vijesti 11. aug 202219:03 > 20:29 1 komentar

Mostar se prethodnih godina našao na brojnim listama najljepših gradova, a posljednje priznanje stiglo je od CNN-a koji je grad na Neretvi uvrstio među najljepše male gradove u Evropi. Da je među najljepšim smatraju i turisti koji ovih dana borave u staroj gradskoj jezgri; nacionalni spominici, historijske građevine, živopisne ulice i bogata kultura ovaj grad kažu čine posebnim.

Mostar među „najljepšim destinacijama u Evropi“, „najljepši grad za koji nikad niste čuli“, ili „najfotografisaniji grad na svijetu“ – samo su to neki od brojnih naslova i svjetskih priznanja za ovaj grad. Apsolutno opravdano, kažu turisti, kojih ove sezone u gradu ne manjka.

Građani Mostara ipak podijeljenih mišljenja. I dok će za jedne Mostar uvijek biti najljepši grad, za druge je to nerealno priznanje, jer kažu mnogo je stvari koje bi se trebale promijeniti i unaprijediti, počevši od čistoće i uređenja grada.

Riječ je o jednom od najvećih priznanja koje će poslužiti kao dobra reklama za privlačenje turista, smatraju u Turističkoj zajednici. Mostar tvrde, nije više prolazna destinacija nego grad u kojem se turisti zadržavaju jer nudi i mnoštvo sadržaja tokom ljetnih mjeseci.

“Velika su ulaganja bila, vidimo veliki broj hotela, motela, pansiona. Naše najstarije mahale postale su mini turistička mjesta, siguran sam da Mostar ide krupnim koracima naprijed kada je u pitanju turizam”, kazao je Semir Temim, Turistička zajednica HNK.

Zvanične statistike pokazuju da je broj domaćih i stranih gostiju u prvih šest mjeseci ove godine višestruko veći u odnosu na prošlu. Smještajni kapaciteti popunjeni, stara gradska jezgra puna je turista, zbog čega turistički radnici ne kriju zadovoljstvo.

“Ima turista sa svih strana, najviše Poljaka, Čeha, Italijana. Znamo da je bilo dana da nije bilo čovjeka na ulici a sad se sve vratilo i samo još više napredujemo”, kazao je Tarik Pehilj, turistički radnik.

Čistoća, prosjačenje i pljačkanje turista neki su od gorućih problema u turističkom sektoru, koje je kako smatraju potrebno što prije riješiti, kako turisti ne bi nosili sliku Mostara kao takvog te kako bi im boravak u jednom od najljepših gradova učinili sigurnijim i ugodnijim.

Kako navodi CNN Stari most je jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu, spominju skokove sa Starog mosta kao i činjenicu da je Mostar stanica svjetskog takmičenja u Red Bull Cliff Diving skokovima koji će se održati krajem ovog mjeseca a koji će u Mostar privući hiljade gostiju iz različitih krajeva svijeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare