Mostar: Od praznika demokratije do optužbi za izborne krađe

Vijesti 17. jan 202119:22 1 komentar

Nakon brojnih optužbi za izborne krađe Mostar se ponovo našao u fokusu regionalne javnosti. Dok politički subjekti krivicu prebacuju na Centralnu izbornu komisiju, iz ove institucije očekuju odluku Suda BiH nakon koje će zauzeti konačni stav,a nevladin sektor i mediji odgovornosti ne amnestiraju nijednog od učesnika u izbornom procesu. Poručuju - radi vraćanja povjerenja građana u izborne procese neophodno je uvesti nove tehnologije i omogućiti veću transparentnost.

Od praznika demokratije i izjava:

“Za nas je već ovo pobjeda…” – Irma Baralija

“Služiti građanima Mostara I ovome gradu” – Zlatko Guzin

“Vjerujem da će izbori proteći u jednom izuzetnom redu”, – Dragan Čovic

…do optužbi za izborne krađe. Svi se žale i svi su pokradeni i pozivaju CIK na odgovornost.

“Posebno naglašavamo važnost brze, nepristrasne i efikasne istrage, kako bi se od kriminalnih aktivnosti pojedinaca, zaštitio postignuti uspjeh probosanskohercegovačkih političkih subjekata na izborima u Mostaru”, naveli su u saopćenju iz SDA.

Dragan Čović, u intervju za Klix.ba, je rekao:

“Ova kontaminacija podrazumijeva krađe ne u tome da je neko zamjenjivao ili dodavao preferencije , već znači da je mnogo listića nestalo, da su listići popunjavani na haubama automobila i slično”.

A Fahrudin Radončić. predsjednik SBB:
“CIK ima obavezu omogućiti istražnim organima, odnosno Tužilaštvu, kompletnu dokumentaciju o krađi da se zakonski procesuiraju svi oni koji su krali glasove od svojih stranačkih kolega ili od drugih stranaka.”

Aner Žuljević iz SDP-a, je naveo da “ono što oni očekuju je da se potvrdi činjenica da su bh. bloku ukradena dva mandata i da se i na preostalim biračkim mjestima definitivno radilo o promjeni izborne volje građana grada Mostara silom iza 19 sati.”

Upravo iz SDP-a Naše stranke i Platforme za progres stižu jedine formalne žalbe CIK-u na Izmjenjenu odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezlutata izbora.

“Naše službe pripremaju izjašnjene za Apelacijski odjel Suda BiH i ono što bude odluka Suda BiH po tim žalbama će biti na neki način i smjernica postupanja CIK -a vezano za samo potvrđivanje rezultata ili eventualno neka druga postupanja”, istaknuo je Željko Bakalar, predsjednik CIK-a BiH.

Vanja Bjelica-Prutina, članica CIK-a BiH je rekla da sve aktivnosti u brojanju i Glavnom centru za brojanje provodile su se u prisustvu posmatrača političkih subjekata i udruženja građana.

“Također, sve aktivnosti su mogli pratiti i kandidati i politički subjekti koji su bili predmet naredbe CIK BIH”, navela je.

Mnoge žalbe su dokumentovane i fotografijama zabilježene – tvrdi mostarska novinarka Sanja Bjelica i podsjeća na istrage kantonalnog tužilaštva.

“Imamo u Tužilaštvu HNK registrovanih osam predmeta vezanih za neregularnosti izbora odnosno za prijavljivanje birača na jednom izbornom području, ako se to dokaže pokazat će se izborni inžinjering”, napominje Bjelica.

Za sve što se desilo najveću odgovornost snose članovi biračkih odbora i gradske izborne komisije, kaže za N1 Vehid Šehić iz Koalicije pod lupom koji su bili zaduženi za posmatranje izbora. Odgovornosti ne amnestira ni političke subjekte. Zbog svega naglašava neophodne su izmjene izbornog zakona.

“Nažalost kad nemate adekvatnu odgovornost, kad nemate adekvatne sankcije da se na pravedan način sankcionišu svi oni koji krše u konkretnom slučaju izborni zakon, ali i sve druge zakone, treba uvesti neke nove tehnologije i mislim da će se tek tada spriječiti jedan dio izbornih nepravilnosti”, naveo je Šehić.

I dok se čeka na odluku Suda, Mostar i Mostarci još uvijek žive status quo, s nadom da će ipak termini grada slučaja i mostarizacije, biti stvar prošlosti.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare