Mostar: Tajno ili javno glasanje

Vijesti 09. feb 202119:03 2 komentara

Sutra u Mostaru nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća. Tajno ili javno glasanje, dva ili tri kruga glasanja za gradonačelnika, pitanja su na koja do ovog trenutka nema odgovora.

Mostarski vijećnici pozvani su u srijedu na drugi krug glasanja za gradonačelnika Mostara. Kako je danas kazao predsjednik Gradskog vijeća Ivan Zelenika da li će biti tajno ili javno glasanje, odnosno da li će se izbor vijećnika vratiti na početak, odlučiće vijećnici.

Ili prevedeno, oduka OHR se u ovom trenutku smatra preporukom; pismo kojeg su danas uputili predstavnici međunarodne zajednice OHR, OSCE-a, delegacija EU, ambasade SAD-a i Velike Britanije mišljenjem, ne poništenjem odluke Gradskog vijeća.

Zelenika dodaje kako bi se sutra na dnevnom redu mogao naći zahtjev za poništenjem zaključaka o javnom glasanju, a onda ostaje na snazi član 36. Statuta koji nalaže tajno glasanje. Ukoliko do toga dođe moraće se formirati komsija za izbor i imenovanje, pa onda sve ispočetka. S druge strane, ako se bude insistiralo na javnom glasanju i ubuduće biće neophodne izmjene Statuta.

Upravo sazivanje vanredne sjednice na kojoj bi vijećnici trebali usvojiti izmjene Statuta, ali i odluku o privremenim finansiranju grada danas je i zvanično zatražio Klub vijećnika SDP-a, no podrške za ovaj prijedlog nije bilo.

U Koaliciji za Mostar potvrdili su kako će sutrašnjoj sjednici gradskog vijeća prisustvovati. Stav OHR-a poštuju iako izražavaju sumnje u način na koji je pismo napisano. Smatraju da je u pozadini dogovor s BH Blokom, ali i dvostruki aršini jer visokom predstavniku očito nije bitno, kako kažu, da su predsjednik i gradonačelnik danas iz reda istog naroda, što je suprotno Statutu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare