Mostarci pozdravili novu odluku: “Ni u vrijeme Tite se nije radilo nedjeljom”

N1

Gradsko vijeće Mostara sa 26 glasa za, 2 protiv i 4 suzdržana usvojilo je odluku o zabrani rada nedjeljom, što je izazvalo različite reakacije poslodavaca, radnika, ali i građana. Prošetali smo ulicama Mostar i pitali poslodavce, radnike, ali i građane šta misle o neradnoj nedjelji.

Emira Kurtović koja ima svoju radnju, kaže nam da je ona odavno ukinula rad nedjeljom.

“U trgovini sam 22 godine. Mislim da i radnicima treba odmor, bar jedan dan. Dan za porodicu i dan za pobjeći od obaveza. Imam kući djecu i oni u subotu kažu – Mama, super. Sutra je nedjelja, ti ne radiš”, govori Kurtović.

Jedan radnik smatra da u jeku sezone nedjelja je značajna.

“Tad se ne razlikuje ni nedjelja, ni neki drugi dan, svaki dan je isti”, navodi on.

N1

Pojedini misle da je bolje biti slobodan na radni dan nego u nedjelju.

“Ako budem mogao birati koji je to slobodan dan, izbarao bih neki radni dan, čak bih i osoblju bilo bolje, jer bi taj dan mogao završiti neke obaveze”, smatra Mostarac.

Još jedna radnica je pozdravila ovu odluku, jer kako kaže, niko ne voli raditi nedjeljom.

“Mislim da nigdje na svijetu se ne radi, možda samo benzinske pumpe, bolnice i neki butici koji podhitno moraju raditi. Općenito trgovina ne bi trebala raditi nedjeljom. Mi svi želimo imati jedan slobodan dan i prošetati”, rekla je.

Bilo je i onih građana koji se ne slažu sa ovom odlukom. Smatraju da je bolje da su prodavnice nedjeljom otvorene, jer tada su mnogi slobodni i mogu iskoristiti dan za kupovinu.

“Mislim da nije dobro, jer nedjeljom si slobodniji i obiđeš sve”, smatra jedna građanka.

“Pa ni u vrijeme Tite se nije radilo nedjeljom”, zaključila je još jedna Mostarka.

Prema novoj odluci, nedjeljom, praznicima te neradnim danima, trgovinama koje se bavi prodajom pekarskih proizvoda te cvjećarama rad će biti omogućen u periodu od 7 do 12 sati, dok trgovine na veliko i malo u kojima se vrši promet neprehrambenim proizvodima neće raditi nedjeljom, a ostalim danima njihovo radno vrijeme bit će od 7 do 21 sat. Nedjeljom tako neće raditi ni trafike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare