Motivi Orbanove podrške Dodiku: Sigurno neće doći i pokloniti 100 miliona eura

Vijesti 26. dec 202120:15 1 komentar

Mi smo jedina kolonija u Evropi", konstatovao je Milorad Dodik u intervjuu za njemački list "Velt". Mnogo je interesa koji se prelamaju preko BiH. U posljednje vrijeme posebno primjetan je - mađarski. Postavlja se pitanje šta je pozadina? Upućeni u međunarodne odnose tvrde: Sve što radi Viktor Orban, uglavnom je podređeno jačanju vlastite političke pozicije, a BiH je samo kolateral.

“Orban vodi jednu novu grupu u okviru EU koja jača. Odvojili su se od EPP-a, od narodnjačkih stranaka, koja jača i koju oni žele da postane druga grupacija unutar Evropskog parlamenta, što bi apsolutno promijenilo stanje stvari u EU. Sve što Orban i njegova partija rade u ovom momentu je s ciljem stvaranja što veće grupe tih partija”. kazao je za N1 Draško Aćimović ekonomski i politički analitičar.

Korak dalje otišao je stručnjak za međunarodne odnose Zlatko Hadžidedić. Potrebno je, smatra, znati s kim se BiH suočava, a to sigurno nije Mađarska, nego EU, jer ova zemlja, prema njegovim riječima, radi “prljave poslove” za Evropsku komisiju. Za evropski blok podjela BiH je primarni cilj, jer se ona ne uklapa u njihove standarde evropske države.

“Od 1990-1992.smo imali proces rastakanja, sličan ovome. 92. se pojavljuje Lisabonska konferencija u organizaciji tadašnje evropske zajednice. Podjela BiH je primarni cilj tih krugova. ”rekao je za N1,

Zbog toga i ne čudi izostajanje obećanih sankcija Miloradu Dodiku zbog najava o vraćanju nadležnosti sa nivoa BiH na nivo RS.

“Dobro je po nama što postoje zemlje, kao što su, u zadnje vrijeme, Mađarska koje jasno iznose svoje stavove o situaciji ovdje jer su kao stalne članice EU pa i NATO-a imaju pravo i veoma su relevantne da o tome komentarišu i govore.” kazao je nedavno Milorad Dodik član Predsjedništva BiH.

Dok Orban ponavlja da će blokirati sve poteze Evropske unije da sankcioniše Dodika zbog njegovih planova, u planu je i 100 miliona eura pomoći Republici Srpskoj, dok, s druge strane, priprema višemilionski spor protiv BH Gasa i Energoinvesta zbog prestanka nabavljanja ruskog gasa preko Mađarske. Fond će na raspolaganju imati 100 miliona eura za bespovratnu podršku malim i srednjim preduzećima, te poljoprivrednicima u RS.

Za sada nema zvanične potvrde u vezi sa osnivanjem fonda za podršku privredi RS, a skeptici su sumnjičavi i u vezi samog motiva. Ono što je sigurno jeste da “nema besplatnog ručka”, te da će svaka pomoć itekako, biti vraćena, stav je upućenih.

“Sasvim sigurno neće Orban doći i pokloniiti 100 miliona RS i Miloradu Dodiku. I ako dođe do realizacije. To će biti neki kredit, koji će, na kraju, građani RS morati da vrate”. pojasnio je za N1 analitičar Velizar Antić.

Sve ovo treba da navede BiH da se konačno okrene sebi i dijalogom krene u rješavanje svega onoga što nas vuče unazad. Jer, na kraju, stava su analitičari, nismo ničiji cilj nego samo sredstvo kojima se jačaju vlastita evropska leđa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare