Može li BiH do kandidatskog statusa i šta znači Macronov prijedlog?

Vijesti 16. jun 202219:24 0 komentara

Obećanje ludom radovanje ili realnost? Nižu se inicijative o probližavanju BiH Europskoj uniji. Najnovija je stigla od slovenskog predsjednika. U pismu Charlesu Michelu traži bezuvjetni kandidatski status za BiH. Možda jedino tako i postanemo članica UNije, jer od bh. poltičara slaba je korist.

Slovenački predsjednik i danas je ponovio, BIH treba dobiti status kandidata bez dodatnih uslova. U pismu predsjedniku EV primjećuje kako se Zapadni Balkan, posebmo BiH sve više udaljava od evropske perspektive, dok u svjetlu agresije Rusije na Ukrajinu, samo Evropska unija može biti garant sigurnosti i stabilnosti

“U ovoj zemlji su najočiglednije negativne posljedice presporog procesa proširenja Evropske unije i promjene u evropskoj perspektivi. U ovakvoj situaciji rastu nacionalizam i tendencije promjene granica, a sve to dovodi do još veće nestabilnosti, što ugrožava sigurnost ne samo BiH i njenog neposrednog susjedstva, već i Evropske unije“ kazao je Pahor.

Pahor podvlači da BiH treba ispuniti uslove, ali nakon dodjela statusa kandidata.

Slične izjave slovenački predsjednik je imao i ranije, no ovaj put prilično su važne jer dolaze uoči samita lidera EU i Zapadnog Balkana na kojem će se govoriti i o proširenju EU sa posebnim akcentom na Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju i Zapadni Balkan. Spekulira se o geopoloitičkoj zajednici s jedne strane, s druge o kandidacijskom statusu kojeg bi pored Urkarjine mogla dobiti i BIH.

Francuska je podsjetimo već poslala zemljama EU neformalni dokument gdje iznosi ideju o stvaranju “Europske političke zajednice”. koji ne bi bio zamjena ni za EU, Vijeće Europe, niti za OSCE, a države koje bi okupila ova zajednica su zemlje zapadnog Balkana i one iz istočnog partnerstva, ali i Velika Britanija koja je napustila Europsku uniju. Tu je i austrijski non-paper u kojem se traži da se zemljama regiona ponudi progresivna intergacija u zajedničkom tržištu, inkluzija u trgovinskim i poreskim politikama, učešće u klimatskim i energetskim politikama ili učešće u agencijama EU.

Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije i dobar poznavatelj regionalanih odnosa primjećuje kako je najveći problem što u EU ne postoji koherentan stav o proširenju

A Evropa je navodno spremna da ipak zaobiđe bh. nesavršenosti, a ako je vjerovati pojednim liderima koji su sudjeloavali na posljednjem sastanaku u Briselu. Ono što su tamo usaglasili , principe o funkcionalnoj BiH bili su dovoljni za obećanje upravo prvog čovjeka Evropskog vijeća.

A dok se u Briselu Miloard Dodik zaklinjao u evropski put BiH, danas je u Rusiji na Međunarodnom ekonomskom forumu optužio “Zapad” da želi da se širi na istok kako bi ovladao resursima Rusije

Koliko sve navedeno može ugroziti evropski put. Institucije BIH svojim odlukama jasno su potvrdile politiku i EU ali i UN-a po pitanju ruske invazije na Ukrajinu, a taj stav podržao je sam Milorad Dodik u dokumentu koji je prije nekoliko dana dogovoren u Briselu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!